Богомил Манчев: Токът за бита трябва да поскъпне

1007
Богомил Манчев: Токът за бита трябва да поскъпне
Снимка: БГНЕС

За да се покрият дефицитите в енергетиката, генерирани от ВЕИ централите и „американските” тецове, цената на тока за бита трябва да се вдигне.

Това каза шефът на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев. Той подчерта, че тарифата за средно и високо напрежение не трябва да се пипа, защото повишение би ударило бизнеса.

Богомил Манчев: Цената на тока трябва да е два пъти по-висока

Токът от АЕЦ "Козлодуй" ще поскъпне с до 8% след разходите, които ще направи централата за удължаването на живота на Пети и Шести блок....

„Цената на електроенергията, както и да се опитваме да я потискаме, тя рано или късно трябва да бъде увеличена, за съжаление, само за гражданите. Не трябва да се вдига средното и високото напрежение, за да си поддържаме производството на държавата или ще го убием”, посочи той в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Манчев посочи, че електричеството излиза от централата на 32-34 евро на мегаватчас, което е близо до това в Германия. У нас обаче коефициентът на оскъпяване (за достъп, пренос и задължение към обществото) е 2,5, докато в другите държави той е 5-6-7 т.е. 300 евро на мегаватчас, а не 85.

Богомил Манчев подчерта, че не трябва да се гони цена като в Западна Европа и че токът, консумиран от енергийно бедните, не трябва да поскъпне. „Защо в Македония е по-скъпа енергията, отколкото при нас – по-богати ли са от нас? И в Румъния е по-скъпо. Само в Сърбия е по-евтино и Сърбия върви със страшна сила към декапитализация на енергетиката си”, посочи той.

По отношение на арбитража за „Белене”, Манчев подчерта, че винаги е твърдял, че страната ни ще бъде осъдена. „Единствената претенция, която не може да бъде пренебрегната, е когато някой ти произведе нещо и ти не го платиш”, каза той и допълни, че обезщетението е приблизително на цената на оборудването.

Богомил Манчев: В нашия бранш трябва да се работи, в енергетиката няма олигарси

Предложих на Цветан Василев да му подаря бизнеса си. Казах му „Ти лично ще ръководиш фирмата в продължение на шест месеца и, ако ...

Според него НЕК няма да може сама да осигури финансов ресурс и вероятно Българският енергиен холдинг ще трябва да тегли заем или държавата ще се наложи да иска съгласие от Брюксел, за да помогне за изплащането на парите.

Манчев е оптимист за възможностите част от тях да дойдат от продажба на оборудването, което така или иначе ще получим от „Росатом”. По думите му 3 държави имат абсолютно идентични на „Белене” проекти – Иран, Индия и Йордания, а използването на готов реактор би позволило на всяка от тях да имат работеща централа две години и половина по-рано.

Според шефа на „Риск Инженеринг”, вече „99,9% сме отписали „Белене”, но ако все пак решим да изграждаме Втора атомна, тя ще е с най-добрия проект и най-добрата площадка в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика