Борисов срещу "Турски поток" - щял да налага вето, ако няма хъб "Балкан"

8291
Борисов срещу "Турски поток" - щял да налага вето, ако няма хъб "Балкан"
Снимка: БГНЕС

Ако останем само на интерконектора (бел. ред. - с Гърция), без газов хъб, то нашата зависимост ще се повтори. Няма да позволим България да бъде заобикаляна и ще използваме правото си на вето, ако това се случи чрез "Турски поток" през Гърция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на днешната газова конференция във Варна, като Борисов не уточни пряко за кои бъдещи решения на ЕС сме готови да ползваме вето. Идеята на Атина е чрез "Турски поток" да създаде газов хъб на гръцка територия.

Според Борисов в момента сме на фаза „строеж” при връзките с Гърция, с Турция и с Румъния. Нито една от връзките на практика не е на фаза "строеж" – с Гърция фазата е "инвестиционно предложение", с Турция сме на фаза "междуправителствено споразумение", като тепърва трябва инвестиционно предложение и ОВОС, а с Румъния има сондаж за разширение на трасето по дъното на Дунава. Именно със северните ни съседи изграждането на интерконектор е в най-напреднала фаза. Всички тези връзки ще са достатъчни за заработването на газов хъб „Балкан”, счита министър-председателят. Той обаче подчерта, че иска влизането на Русия в проекта.

Скоро "Газпром" ще може да започне проучване за реализация на "Турски поток"

"Газпром" и Турция се договориха в най-близко време холдингът да получи разрешение за проучване на проекта „Турски поток“, ...

След като имаме одобрението на ЕК, нека направим една тристранна среща с Русия. Ако Москва има интерес, добре дошли са, подчерта Борисов. Москва правилно казва, че няма нито покана, нито перспектива. Според мен, когато Русия мине през Турция и стигне до Гърция, трябва Европейската комисия да е така стриктна, както беше и към нас по отношение на „Южен поток”, каза Борисов, визирайки Третия либерализационен пакет в енергетиката. Според него до всяка газова тръба на територията на ЕС трябва да има свободен достъп за трета страна. Освен това компания, която добива газ, не може да е мажоритарен собственик на инфраструктурата, която довежда синьото гориво.

На нас не ни е нужно да ни окуражите днес – надживели сме много империи и България пак ще има. Сега е моментът да седнем практически в тристранна среща с всеки един – с Азербайджан, Туркменистан, Иран, Русия, САЩ – всички са добре дошли. Искаме обаче във всички преговори представител на ЕК, за да не минат два-три месеца и да ни дойде „инфриджмънт писъмце” (бел. ред. – старт на процедура по нарушаване на еврозаконодателството), категоричен беше Борисов. За финал той подчерта, че е убеден, че България е много по-изгоден партньор, без да посочва изрично името на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика