Опасност за газовата връзка с Турция заради ситуацията там

1583
Опасност за газовата връзка с Турция заради ситуацията там

Заради събитията в Турция има опасност да се забави изграждането на газовата връзка с южната ни съседка, както и достигането на синьо гориво от Изток до страната ни и Европа.

За мен случващото се в Турция е доста обезпокоително, въобще за региона, коментира изпълнителният директор на държавната газова компания "Булгартрансгаз" Георги Гегов, цитиран от БНР Той все пак посочи, че в тази ситуация разговорите с турските им колеги продължават.

"Булгартрансгаз": България може да получава 1/3 от природния си газ от Гърция

Страната ни ще може да получава една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция...

В петък срещу събота вечерта част от войската в Турция направи опит за преврат и поемане на властта в страната. Метежът беше неуспешен, като управляващите начело с президента Реджеп Ердоган започнаха масови арести и отстранявания на военни, полицаи, учители, университетски преподаватели и магистрати.

"По отношение на природния газ, естествено е, че имам някои съображения – първо, по отношение на бързото достигане на азиатския газ на територията на Република Турция, и второто, по скоростното изграждане на интерконектора с Турция", каза Гегов.

"В контакт сме с турските колеги и се надявам там нещата скоро да се успокоят и да продължим да работим по начина, по който сме работили до момента. Вие знаете, че, за да изградим инфраструктура, трябва да има стабилитет и спокойствие не само у нас, но и в региона", коментира още Гегов.

Междусистемната газова връзка Турция - България е проект за развитие на съществуващата междусистемна свързаност на мрежите на "Булгартрансгаз" и турската "Боташ" чрез създаване на техническа възможност за осигуряване на условия за реверсивност. На територията на България за работно трасе се разглежда от КС "Лозенец" до ГИС Малкочлар, с капацитет до 3 млрд. м.3 /год.

Борисов: Приоритетен ангажимент е изграждането на българо-гръцката газова връзка

Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За...

Припомняме, че на 3 април 2015 г. "Булгартрансгаз" подписа споразумение за безвъзмездно финансиране за изпълнението на предпроектно проучване за проект междусистемна връзка Турция-България, съобщиха от българската компания. На 3 август миналата година след проведена процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка "Булгартрансгаз" подписа договор за предпроектно проучване за междусистемната връзка, като то беше завършено в началото на тази година. 

Същевременно в края на 2015 г. по време на среща между премиера Бойко Борисов и тогавашния турски министър-председател Ахмет Давутоглу се проведоха разговори за интерконекторна газова връзка за доставка на азербайджанския газ през Турция в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика