Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бромак" е сезирала редица европейски институции заради КТБ

12 май 2015, 17:45 часа • 6768 прочитания

Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка "Бромак" ЕООД е сезирал редица европейски институции заради случващото се с банката. От кантората на адвоката на банкера Цветан Василев е изпратено становище, че решението на парламента да възложи на Сметната палата одит на управление "Банков надзор" в БНБ, което индиректно означава и на Корпоративна търговска банка, противоречи на националното и европейското законодателство, предаде БНР.

Според юристите, с проверката на банковия надзор от Сметната палата се нарушава принципът на независимост на БНБ. Тъй като предметът на проверката включва и ситуацията с поставянето на КТБ под специален надзор и последващите мерки на банковия надзор, ще се стигне до ситуацията, в която палатата одитира частна банка, коетпо е недопустимо, смятат още юристите.

Освен върху незаконосъобразността на решението на Народното събрание, в сигнала адвокатът на Цветан Василев Менко Менков е акцентирал върху мотивите към него.

Според защитника, в тях е предопределен резултатът от одита на Сметната палата, като предварително са зададени негативни характеристики на КТБ, които проверяващите априори трябва да възприемат и потвърдят. В мотивите неправилно се твърди, че в КТБ са установени незаконосъобразни практики при положение, че такива констатации няма. Лицензът на банката е отнет поради документално обезценяване на активите по методика, приета от назначените от БНБ квестори. Също така в мотивите е деклариранои безрезервна вяра на одитори и квестори при условие, че квесторите нямат изискуемата от закона квалификация, не са изпълнили законовото си задължение да изяснят състоянието на банката в едномесечния законов срок и не са предприели нито една оздравителна мярка.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес