БСК вече недоволства ако стане така, че минималната работна заплата се определя от ЕС

9612
БСК вече недоволства ако стане така, че минималната работна заплата се определя от ЕС
Снимка: БГНЕС

Всяка инициатива в ЕС за минимална работна заплата трябва да зачита изцяло националната компетентност на отговорните държавни органи и автономността на социалните партньори по отношение определянето на заплатите. Това е основата на позиция на Българската стопанска камара (БСК), която работодателската организация е изпратила под формата на писмо до премиера Бойко Борисов. Писмото е подписано от председателя на БСК Радосвет Радев.

Съгласно позицията, когато говорим за минимална работна заплата, следва на първо място това да е вътрешен въпрос за всяка държава и да е съобразено с работодателите и синдикатите.

БТПП против увеличаване на минималната работна заплата

БТПП е категорично против кратките срокове за разглеждане на толкова важен за обществеността и бизнеса закон какъвто е закона за бюджет...

БСК всъщност не одобрява предложението на ЕК по въпроса. "Отбелязваме, че ЕК декларира, че нейната цел е да подкрепи социалния диалог и колективното трудово договаряне в ЕС и че е намерила начин да защити автономията на националните социални партньори по отношение на преговорите за заплати. В действителност, приемането на направеното предложение би довело пряко до обратен негативен резултат".

Според БСК, ако се приеме евродиректива, то ще се понижи гарантираната съгласно Договора за ЕС „защита на автономията на националните социални партньори по отношение на определянето на заплатите“. БСК счита, че като има правно обвързващ текст, то Европейският съд ще отсъжда по изцяло национални и браншови колективни договори. "По този начин се накърнява основна характеристика на социалния диалог в Европа - независимото колективно договаряне между представителните организации на работниците и служителите, и работодателите", казват от БСК.

"Европейските предприятия са изправени пред безпрецедентно предизвикателство да оцелеят в ситуацията на криза, причинена от COVID-19. Вместо подпомагане на икономиката на ЕС за бързо и мащабно възстановяване, подобна директива на ЕС ще отслаби възможностите за запазване на заетостта в икономически депресивни райони и на най-уязвимите социални групи, както и повишаването на продуктивността. Механизмите за определяне на минималната работна заплата не следва да бъдат политизирани и използвани като инструмент на социалното подпомагане. Заплатата е предназначена да възмезди положения труд за получените резултати и качество, като това е определено в Конституцията на Република България. Производителността на труда и подобряването на позицията на националното производство във веригите на стойността следва да бъдат основен двигател за увеличаване на заплатите", пише още в писмото на БСК. С други думи, камарата вижда производителността като първи мотив за увеличение на възнаграждения.

Идеята на ЕК започна да се избистря още в началото на тази година – можете да си припомните ТУК, а в началото на юни Брюксел посочи, че България, заедно с Румъния и Естония, са единствените държави в ЕС, в които не са установили със закон никакви критерии за актуализиране на минималната работна заплата. Точно тогава стана ясно, че ЕК вече е убедена, че минималната работна заплата трябва да е въпрос, който да бъде решен на паневропейско ниво – въпросът е дали чрез директива с въведени минимални стандарти и задължения към националните власти, или само чрез препоръки.

Васил Велев: Увеличаването на минималната работна заплата е грешка

„Прогнозираме спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите - как ще се разрази втората Covid-вълн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика