България е сред шампионите по сива икономика в Европа

10816
България е сред шампионите по сива икономика в Европа
Снимка: iStock/Guliver

Делът на сивата икономика в България е 37,8%, което ни поставя на едно от водещите места в Европа, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ).

Сред балканските страни отстъпваме шампионското място в тази негативна класация само на Косово, чийто показател е 38,8% и на Черна гора с 38,2%.

КНСБ: Сивата икономика у нас „произвежда“ 23 млрд. лв., необложени с данъци и осигуровки

„По данни на Асоциацията на индустриалния капитал около 21 на сто от българската икономика може да бъде квалифицирана като сива. ...

Македония е близо до нас не само като територия – нейният показател за дял на сивата икономика е 37,6%, а Хърватия е с 35%.

Румъния е някъде около златната среда на Балканите с 34,8%. Сърбия има 34,5%, Босна и Херцеговина 34,5%, Гърция показва "добър" резултат от само 1/3 сив дял от икономиката си. Най-добре на полуострова са Турция – с 29,6% и Албания, която е с едва 28,3%.

Във връзка с този документ гръцкият в. Kathimerini пише, че гръцката държава би могла да инкасира приходи 3 пъти по-големи от взиманията по Единния данък върху собствеността (ENFIA) всяка година, ако незаконната икономика на Гърция беше ограничена до средното ниво на развитите страни в Европа.

Документът на МВФ "Обясняване на сивата икономика в Европа" поставя Гърция сред държавите с най-големи незаконни икономики. Сивата икономика на страната достигна 30,2% от общата икономика през 2016 г., последната година, за която са налични данни. Това е равно на дела, който страната загуби по време на кризата.

Отново куп идеи как да преборим неплащането на осигуровките

Държавата иска да започне да събира повече декларирани, но неплатени осигуровки от бизнеса. Това ще стане и чрез промяна на законодател...

Проучването на МВФ установи най-високите проценти на незаконна икономика в Източна Европа, като в Косово тя достига до 38,8% от БВП, в България - 37,8% и Естония - 36,8%. От друга страна, незаконната икономика на Австрия възлиза на едва 9,4% от БВП, в Люксембург тя достига 9,7%, а в Швейцария 9,8%. Според анализаторите на МВФ развитите икономики са имали средно 15-20% сива икономика, а развиващите се икономики са между 30 и 35%.

Следователно, ако Гърция намали сивата си икономика до 15%, тя би могла да включи почти 30 млрд. евро в доходите си, след като БВП е малко под 200 млрд. евро, пише Kathimerini. Анализаторите изчисляват, че средната данъчна ставка върху този доход, около 20-30%, ще означава допълнително 6-9 млрд. евро годишно за държавата, което би възлизало на 3 или 4% от БВП.

За страната ни при БВП от порядъка на 120 млрд. лева влизането в графата на развитите икономики, т.е. ограничаване на сивия сектор в икономиката до максимум 20%, би означавало сериозен ръст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика