X
 
 

България плаща 470 млн. лв. лихви, за да получи газ от "Турски поток"

3254 13
photo of България плаща 470 млн. лв. лихви, за да получи газ от "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver
България ще плати около 470 млн. лв. лихви за изграждането на инфраструктурата към газовия хъб "Балкан", по която ще тече газ и от "Турски поток". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в парламента.

Изпълнител на проекта ще бъде саудитският консорциум "Аркад", който спечели търга за изграждането на новата газопреносна мрежа. Дружеството ще построи инфраструктурата със свои средства на стойност от 2.15 млрд. лв., а България ще му се издължи разсрочено за 10 години при 4.1% лихва.

"Газпром" не иска хъб "Балкан". Ще има ли руски газ в него?

Руският газов гигант "Газпром" не планира да участва в българския газов хъб "Балкан" каза пред репортери ръководителят на компанията Ал...

"Аркад" подадоха оферта, която дава възможност да се включим в бюджета на обществената поръчка. Цената на ресурса, предложена от компанията, е 4.1%", посочи Петкова. По думите ѝ лихвата е много добра, но държавата ще търси още по-изгодни условия, търсейки заем от финансовите пазари.

Предстои да се подпише договора и строителството на новата газова мрежа да започне. „Работим с ясни срокове, искаме проектът да бъде готов до началото на 2020 г.“, категорична бе Петкова.

Интерконекторът с Гърция

Ключово значение за газов хъб „Балкан“ има и интерконекторът между Гърция и България. „Този проект е ключов не само за двете държави, но и за целия Европейски съюз. Неслучайно е включен в 7-те топ приоритета на ЕС в енергетиката“, посочи министърът.

Борисов: Искаме да привлечем максимално много участници в газовия хъб „Балкан“

България преговаря с различни партньори от Близкия изток и на Балканите в опит да привлече колкото се може повече участници в газовият ...

Брюксел ще отпусне 33 млн. евро за интерконектора, тъй като спомага за реализирането на Енергийния съюз, обяви еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу. Днес Европейската комисия официално потвърди финансирането, ще бъде отпуснато по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г.

Тя изрази надежда, че всички обществени поръчки за газовата връзка ще бъдат приключени на време и строителството ще започне в началото на юни. С капацитет от 3-5 млрд. куб. м газ интерконекторът покрива годишното газово потребление на България, давайки възможност за реална диверсификация на газовия доставчик. „Този проект ще ни даде друг, различен източник за доставка на природен газ“, каза Петкова.

Газовата връзка с Гърция дава възможност и за доставки на втечен газ. По думите на енергийния министър вече има голям интерес от международни компании, доставчици на втечнен газ.

Голямата цел е либерализация на пазара на природен газ. „Искаме да създадем условия за пазарното развитие на търговията с природен газ“, каза Петкова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  о не България, а тези дето отказаха да се получава газ по пайплайн , която минава в черно море! Те ще плащат!
 • Пак лъжат дежурните в Актуално русофобни сороспии 6 Пак лъжат дежурните в Актуално русофобни сороспии преди 7 месеца Профил на трол?
  Целта на дежурният в Актуално русофобен трол соросоид (все едно дали е Деби или Барбара): Сей лъжи, за да не вярват на истината! Подсилвай политическата периферия, за да дестабилизираш системата! Понякога дезинформацията представлява смесица от измислена информация и действителни факти. По този начин се изкривяват обществените представи.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ти си психопат, фиксиран върху някаква измислена от теб несъществуваща Барбара-Деби. А соросоид в България е Петър Волгин, учил при Сорос, на издръжка на Сорос. Както се знае Сорос е милиардер, но с комунстически убеждения. За Волгин отрицателният резултат от обучението е налице - превърнал се е в миризливо комунистическо, русопоклонно л... Няма по-сервилен и по-отблъскващ подмазвач и раболепник виж още ›› пред руските интереси. Нормалните хора спонтанно повръщат като слушат гнусните му радиопредавания, пропити от презрение към България, поклонничество пред всичко руско и носталгия пред мракобесния социализъм, който ни върна със 100 години назад в развитието.
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Казват, че ще струва около три милиарда заедно с лихвите. Това означава че ще струва 6 милиарда. Досега никога и никъде не е имало голям руски енергиен проект, който да не се е удвоил по стойност. Това е така поради остарелите им технологии, корупционните практики, липсата на контрол. Подводната част на Турски поток надхвърли повече от двойно първоначално обявената си стойност, поради което и за виж още ›› Турция е вече неизгоден. Това е политически проект, а не икономически. Целта и нашето заробване и да ни се попречи да се диверсифицираме с двойно по-евтиния конкурентен за Русия газ от други източници. Срам за политиците-предатели!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Теменужке, вие сте позор! Оставка и затвор!
 • с колко е лихвата при Турски поток е по-голяма от тази при Южен поток 3 с колко е лихвата при Турски поток е по-голяма от тази при Южен поток преди 7 месеца Профил на трол?
  България плаща 470 млн. лв. лихви, за да получи газ от "Турски поток", а изчислете колко допълнително ще загуби България от допълнителната лихвата която ще се плати на Турция през чийто територия ще мине руския газ вместо директното преминаване ако беше осъществен Южен поток.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Южен поток щеше да донесе на България само разорителни загуби и затвърждаване на тотална икономическа и политическа зависимост от Русия. Изграждането му щеше да струва няколко милиарда, които щяха да ни бъдат дадени в заем при 8% /!/ лихва, като заемът щеше да се погасява от транзитните такси, които бяха договорени унизително малки, 3-4 пъти по-малки от пазарните такива за другите страни. Изчислен виж още ›› ията показват, че дори и за 60 години нямаше да успеем да изплатим заема, т.е. България НИКОГА НЯМАШЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ПЕЧАЛБА. Просто щяхме да подарим част от територията си на Русия, за да прокарва през нея газ, да го продава в Европа и да печели, а за нас - само разноските. Например за наша сметка трябваше да обезщетим собствениците на 83000 имота по трасето.Освен това не бяха договорени преференциални цени за нас като транзитьор, нито полагащи се ни количества. И нещо още по-скандално - имаше клауза според която да не ни се дължат транзитни такси при спадане на запълнения обем под 70% Ами не е ли ясно, че щяха винаги да го държат на 69% Подписалите от българска страна този срамен договор са ПРЕДАТЕЛИ за доживотен затвор.ДОБРЕ ЧЕ НЕ СТАНА!!!!!
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Истинската причина за провала на Южен поток не е, че ние сме го спрели. Спря го Путин, той обяви това от Турция. Причината е, че след анексията на Крим банките започват да отпускат заеми на Русия при по-висока лихва, защото рейтингът и на надеждност като партньор е международно понижен. Та повишените лихви принуждават италианския партньор - фирмата, която ще строи на италианска територия ДА СЕ ОТ виж още ›› КАЖЕ. ТОВА ПРАВИ ПРОЕКТА НЕИЗГОДЕН ЗА РУСИЯ И ТЯ СЪЩО СЕ ОТКАЗВА, НО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И НЕПОНОСИМО нагло решава да стовари вината на България!! Защо нашите политици мълчат като п..ки и приемат да бъдем обругавани с тази несъществуваща "вина"??? Идея си нямам. Но заслужават разстрел за унижение святото име на родината.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Испуснахме питомното (Южен поток), за да гоним дивото (Турски поток) ! А пък хубава лихвичка са си уредили арабите, да не би за това Тиквата да ходи в Саудия ? И тръбата от Средец ще ходи във Варна и оттам в Сърбия ? Не може направо, защото разстоянието е по-малко а Мафиота не може да не се изхвърли с хабчето .
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Дрънкаш глупости и руски опорни точки. Южен поток беше договорен с по-висока лихва и тотално неизгоден и безсмислен за България. Турски поток също е напълно безсмислен, защото Русия вече обяви, че трасето през Украйна ще продължи да функционира и оттам ние получаваме всичкия ни нужен газ, а също и прокарваме транзит за Европа срещу такси. Транзитът от Украйна преминава по Трансбалканския газопрово виж още ›› д, който на българска територия е изцяло наш, напълно изплатен и в отлично поддържано състояние. При това положение никой не може да обясни защо ни е Турски поток. Само че в сегашното Народно събрание са само верния на Русия и на Путин русофили-българопредатели. С едно изключение - Валери Симеонов. Само той при приемането на концепцията за Турски поток е попитал - Защо ни е това, каква ще е ползата за България? Но никой не могъл да му отговори. Никой от нас не би вложил примерно 100 хиляди евро в някакъв проект с идеята СЛЕД 30-40 години да си възвърне, но без печалба. Бойко и Теменужка правят точно това с парите на България.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  "Газовата връзка с Гърция дава възможност и за доставки на втечен газ. По думите на енергийния министър вече има голям интерес от международни компании, доставчици на втечнен газ." И да познаем ли кои са тези международни доставчици на втечнен газ и на каква цена ще ни го "доставят"?!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Газовата връзка с Гърция тъпчо, се финансира с 33 милиона евро от ЕС, а строежа на Турски поток ще си платим ние . А паричките ще влязат отново в джоба на ония , дето им платихме още 680 милиона лева за реакторите.Дране до дупка... Щом е за Русия може а?
  : 7 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  1.1 Тъпак си Циклопе и непрекъснато го доказваш !
  : 7 !