Българският износ за Република Северна Македония скача с 46%

5416
Българският износ за Република Северна Македония скача с 46%
Снимка: iStock

Българският износ за Република Северна Македония скача с цели 46% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Страната ни е изнесла стоки за 670 млн. лева за първите осем месеца на годината. За сравнение, през същия период на предходната 2020 година, българският износ за нашата съседка достигаше 459 млн. лева.

Вносът от Република Северна Македония възлиза на 462 млн. лева, като нараства на годишна база с близо 28%. Така външнотърговското салдо на България с Република Северна Македония е положително в размер на близо 209 млн. лева.

Родният износ за Китай записва значително повишение от близо 30% на годишна база към края на месец август тази година. За първите осем месеца на настоящата година, страната ни е изнесла стоки за Китай на обща стойност 1.5 млрд. лева. За сравнение, през миналата година износът към азиатския икономически гигант достига 1.15 млрд. лева.

В същото време, вносът от Китай записва увеличение от 31.5% на годишна база до общата сума от 2.61 млрд. лева.

Внушително увеличение, както на износа, така и на вноса, отчита външната търговия с Турция. За първите осем месеца на годината, България е изнесла стоки за Турция на обща стойност 2.79 млрд. лева. Това е повишение от 23% на годишна база. Вносът от Турция обаче записва по-висок ръст – скок от 37% на годишна база до 3.6 млрд. лева.

Вносът от Русия се изстрелва с 45%

Вносът от Русия нарастват с внушителните 45% на годишна база до 3.56 млрд. лева към края на месец август тази година. Традиционно вносът от Русия върви в подобни обеми, които отразяват предимно доставките на енергийни продукти. Това се доказва и от данните за най-висок ръст на внесените стоки по сектори. През периода януари - август 2021 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2020 г. е отчетено в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (ръст от 61.3%). От друга страна, износът на страната ни към Русия възлиза на едва 520 млн. лева, като записва спад от близо 2% на годишна база. Така, поне според данните за износа, държава като Република Северна Македония е по-важен външнотърговски партньор за България, отколкото Русия.

Външната търговия със САЩ записва положително сладо от 540 млн. лева. Към края на месец август страниата ни е изнесла стоки за 914.6 млн. лева за САЩ, което е ръст от 30.4% на годишна база. Вносът от САЩ намалява със 17% до сумата от 374.5 млн. лева.

Като цяло, външната търговия на България с ЕС и трети страни излиза на дефицит от 4.782 млрд. лева към края на август тази година.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация, които формират 54.8% от износа за трети страни.

От друга страна, най-много стоки по стойностен обем са внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

За пръв път от година: Вносът бележи ръст през февруари

Изнасяме за Русия толкова, колкото и за Македония

Последиците от ембаргото, което Русия наложи върху вноса на храни от страните - членки на ЕС, преди повече от година, се отразява все п...

През периода януари - август 2021 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 43.941 млрд. лева, което е с 22.4% повече в сравнение със същия период на 2020 година.

Конкретно през август 2021 г. общият износ на стоки възлиза на 5.524 млрд. лева и нараства с 32.8% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - август 2021 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 48.273 млрд. лева (по цени CIF), или с 26.4% повече спрямо същия период на 2020 година.

През август 2021 г. общият внос на стоки нараства с 35.6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 6.240 млрд. лева.

Като цяло, външната търговия на България с ЕС и трети страни излиза на дефицит от 4.782 млрд. лева към края на август тази година.

Търговия с Европейския съюз

Внасяме почти четири пъти повече руски стоки, отколкото изнасяме за Русия

България има най-голям търговски обмен с Турция, Русия, Китай, Македония и Египет, ако не броим Европейския съюз. Това става ясно от да...

Данните за търговията на България със страните от ЕС традиционно вървят месец назад. През периода януари - юли 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 23.0% спрямо същия период на 2020 г. и е в размер на 25.258 млрд. лева. Конкретно през месец юли 2021 г. износът за ЕС нараства с 16.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.832 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - юли 2021 г. се увеличава с 25.3% спрямо същия период на 2020 г. и е на стойност 25.551 млрд. лева (по цени CIF). Конкретно за месец юли 2021 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 26.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.950 млрд. лева.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

За първите седем месеца на настоящата година, България записва отрицателно външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с ЕС в размер на 293.5 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com