Цената на доматите - рекордна за последните 10 години

1988
Цената на доматите - рекордна за последните 10 години
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет години, като високи са и изкупните цени, и тези, на които стоката се продава на дребно. Рекордът е за първите три месеца на годината. През тази година се очаква производството на домати у нас да надвиши с 2% миналогодишните обеми и да надхвърли 145 хиляди тона, предаде репортер на БГНЕС.

Според анализатори такива са нивата на цената на зеленчука и в целия Европейски съюз. За първото тримесечие на годината тя е по-висока с 12% от средните нива за последните 5 години. През април цената е достигнала около 1.10 евро за килограм.

Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, ...

Традиционно през месец май, когато започват първите ранни реколти от оранжерийни домати, цената е паднала до 0.76 евро за килограм, което е с почти 3% над средната цена за периода от 2015 до 2019 г., показва анализа на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Очакванията, обаче, са, че заради коронавируса, трудното придвижване на стоки и хора, затруднения достъп на работници до полето, както и заради лошото време този месец, цената на доматите ще продължава да расте и като изкупни, и като продажни стойности.

Икономисти прогнозират още, че Турция вероятно ще пренасочи огромното си производство на домати, а и на други зеленчуци и плодове, към България и останалите Балкански страни заради Русия. Федерацията, която е основен пазар на турската продукция, въведе квота от внос на домати в размер на 200 хиляди тона, която бе запълнена до средата на май на 95% основно със стока от Иран. Това налага преориентирането на турската продукция към балканските страни.

В анализа на Центъра за икономически анализи на селското стопанство икономистите прогнозират, че средния ръст на цената на свинското месо ще останат високи. За април увеличението на цената на месото е около 25% на годишна база, а общият ръст е с около 28% спрямо нивата на последните три години.

Доматите - отлично решение за укрепване на имунната система

Ежедневната консумация на домати спомага за удължаване продължителността на човешкия живот, съобщава интернет порталът Dni24.com, цитир...

По-високата цена е обусловена и от факта, че заради епидемията от африканска чума общият брой на свинете е намален с почти 25% на годишна база и към първи ноември е близо 492 хиляди. Намалението на броя на свинете майки е с 27% по-малко, което обуславя и по-ниско производство на месо до края на годината. Заради високите цени на свинското, високи стойности ще поддържат и пилешкото и телешкото месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика