Чистотата на въздуха и горенето на отпадъци за гориво - тишината е силна

3506
Чистотата на въздуха и горенето на отпадъци за гориво - тишината е силна
Снимка: БГНЕС

Случаят с ТЕЦ "Брикел" и горенето на отпадъци не е единичен. Има няколко такива централи, при които има желание да се горят отпадъци, тъй като горенето на въглища става все по-скъпо. Това заяви Меглена Антонова от "Грийнпийс България".

Антонова е категорична, че на "Брикел" редовно се случва да бълва черен дим и това не може да се обяснява само с технически проблеми. Имаме информация, че се горят отпадъци и в ТЕЦ "Бобов дол", добави природозащитничката и каза, че централата мислела да гори по 500 000 тона отпадъци годишно, но РИОСВ не потвърждава. Освен това, от "Грийнпийс България" твърдят, че на няколко централи им се е разрешило пробно да горят отпадъци, преди да имат разрешително.

Когато се горят смесени отпадъци, може да има най-различно съдържание, включително пластмаси, които съдържат хлор, и в атмосферата да излизат устойчиви органични замърсители, които остават във въздуха, натрупват се в храната ни, обобщи пред Нова телевизия Антонова. Тя е категорична – МОСВ го няма, защото министерството говори уклончиво, когато бъде питано. Антонова заяви, че е питала РИОСВ Стара Загора дали ТЕЦ "Брикел" има разрешително за горене на отпадъци, но РИОСВ казала само, че не е издавала разрешително, което обаче не значи, че няма разрешително от друга институция.

Решението е да започнем диалог как гледаме на производството на ток и топлинна енергия извън такива замърсяващи източници, подчерта Антонова. Тя припомни и класацията на Greenpeace, в която само България от ЕС присъства – на най-замърсяващи държави със серен диоксид.

Къде какво се гори?

Обгазяването на Свищов продължава, проблемите с незаконните сметища също

Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен. Източник на замърсяването е горенето на отпадъци от опожареното смети...

Преди седмица Actualno.com публикува материал на тема какво точно идва като отпадъци в България и какво се гори – дали няма и радиоактивни отпадъци. Досега отговор по темата нямаме единствено от МОСВ, а след публикуването на материала „Девня Цимент” АД изпратиха отговор на нашите въпроси. А те бяха следните:

1. Вярно ли е, че отпадъците от Италия, които използвате за горене, често идват с нарушена цялост?

2. Какви отпадъци изгаряте и как е обезопасен процесът?

3. По колко тона месечно е изгарянето на отпадъците?

4. От кои държави ги получавате?

БСП продължи с атаката срещу Ковачки - горял опасни боклуци

БСП има данни за внасяни от чужбина боклуци, които се горят в някои наши топлофикации. Това заяви червеният депутат Таско Ерменков, кой...

Публикуваме и дословно отговорите - всеки може да прецени колко информация дава предприятието:

"Нашата производствена линия е една от най-високотехнологичните в цяла Европа. Това е факт, който донесе на „Девня Цимент“ АД отличието „Инвеститор на годината“ и „Сграда на годината“, както и редица награди за енергийна ефективност и устойчиво развитие. В нашия производствен процес се използват алтернативни горива, които заменят част от конвенционалните такива. Това дава възможност за двоен принос към намаляване на индустриалния отпечатък върху средата, а именно – подпомагане на местните общини чрез алтернатива на депонирането и намаляваме CO2 емисиите, защото тези алтернативни горива са най-екологичния аналог на стандартните горива познат в индустрията към момента. В нашето производство се използват с приоритет алтернативни горива от български производители. Тогава, когато количеството не достига, се предприема внос от лицензирани европейски доставчици.

„Девня Цимент“ АД е част от световния лидер в производство на цимент ХайделбергЦимент Груп и като отговорен член на това индустриално семейство спазва стриктно всички законови уредби и предписания.

На нашият корпоративен сайт, както и на този на ХайделбергЦимент Груп, сме публикували информация относно нашата работа, следвайки духа на нашата политика на прозрачност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика