"Да, България" цели 6% растеж на икономиката, иска закриване на ББР

2441
"Да, България" цели 6% растеж на икономиката, иска закриване на ББР
Снимка: БГНЕС

Партията на Христо Иванов "Да, България" представи в събота икономическата си програма, която включва шест мерки за растеж на икономика, 10 мерки за намаляване на бюрокрацията и 18 мерки срещу спиране на кражбите.

Програмата залага още на прозрачни и публични процедури за избор на регулаторни органи, нови правила за обществените поръчки, повече пари за наука, увеличаване на приходите от данъците, повече електронни услуги, реформа на статута на държавния служител, промяна на законодателството за несъстоятелността и предвиждане на възможност за личен фалит.

Предложенията са били съгласувани с коалиционните партньори на движението - "Зелените" и ДЕОС, като на събитието присъстваха представители на двете партии.

Измамници събират подписи от името на "Да, България" за излизане от ЕС

Измамници събират подписи от името на "Да, България" за излизането на България от ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на партията. "В офи...

"Растежът не е атмосферно явление, трябва да се случи на база на конкретни мерки.

Ние не изхождаме от идеята, че растежът ще падне като утринна роса и политиците като пчелички ще го съберат и раздадат. Нашият фокус е върху предприемаческата култура, върху това да се създада условия, хората да произведат ресурс", заяви Христо Иванов.

Според него основен акцент, който отличава партията от другите е, че "всички изхождат от реалността , че българската икономика може да постигне по-голям ръст, от този, на който сме свидетели. Ние също изхождаме от това, че българската икономика има по-голяма потенциал, но ние имаме реален план как това да стане, Няма друга икономическа програма, която да описва как ще стане този растеж"

Сред мерките за растеж, описани от Кирил Петков, са усвояване на част от евросредствата през механизъм, който дава съфинансиране на лихвите и на обезпеченията през търговските банки. Вместо държавните служители да преценяват коя фирма е най-подходяща да спечели даден проект, това ще е по-успешно през банките.

ВАС отхвърли и четирите жалби срещу регистрацията на "Да, България"

Върховният административен съд (ВАС) прекрати делото и по четирите жалби, подадени срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, Българ...

Според програмата Българската банка за развитие трябва да бъде закрита, защото финансира олигархията и строителни фирми и големи предприятия, които участват в обществените поръчки.

Значително увеличение на парите за наука чрез проекти и частно финансиране също е сред мерките. "През науката много от иновациите ще се случват, а връзката между наука и бизнес е основополагаща за движението на икономиката", обяви Петков. На конкурентен принцип и разчитайки на самоиницатива на предприятията, могат да се създадат регионални центрове.

Сред мерките за растеж е записано още намаляване на администрацията и създаването на Български борд за просперитет, в който да се влеят агенцията за инвстиции и за малки и средни предприятия, търговските аташета. Като в този борда да има консултативни съвети, в които да участват най-добрите български фирми и да взимат участие в секторните стратегии. Към този борд ще има и електронен портал за българите в чужбина, през който да може да се привличат обратно "български мозъци.

Според Кирил Петков сред целите на "Да, България" е постигане на 6% растеж на икономиката, спестяване на близо 2,5 млрд лева от кражби от обществени поръчки, намаляване на разходите на домакинствата и увеличаване почти двойно на техните приходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика