Да отворим очите на инвеститорите за растящите български фирми

4530
Да отворим очите на инвеститорите за растящите български фирми
Снимка: iStock/Guliver

В България има голям брой перспективни и бързо растящи компании, иновациите набират скорост и има големи възможности за развитие. Сериозна пречка за растежа обаче е начинът на мислене на инвеститорите, които или "играят прекалено на сигурно", или се стремят към твърде бърза печалба. Тези тенденции отчитат от "Импетус Капитал", една от най-успешните компании, занимаващи се с дялови инвестиции в страната ни.

У нас не е трудно да се намерят растящи компании – през миналата година има 10 440 такива с над 1 млн. лв. приходи. Лесно е да открием и печеливши компании – за същия период в страната има 10 050 малки и средни компании с годишен растеж над 20%.

Въпреки това в България се инвестира най-вече в запазване на стойността, а не в повишаването ѝ. Ако хората инвестират в злато, го прибират в сейф, ако имат пари - ги слагат в банка, ако разполагат с други пари, ги влагат в нискорискови, нискодоходни договорни или пенсионни фондове.

"Основната цел на инвеститорите е да търсят незабавна ликвидност, да разполагат с високоликвиден пазар, на който за 15 секунди да си изтеглят парите обратно. Това е в огромно противоречие с основния смисъл на инвестирането в растящи компании", посочва Николай Мартинов, управляващ партньор в "Импетус Капитал".

А какво представляват инвестициите в растящи компании? "Инвестирането в растяща компания е подобно на посаждането на дърво. Инвеститор, който купува градина с такива дръвчета, вижда целия ѝ бъдещ добив. Инвеститор, целящ незабавна ликвидност, вижда 1 кубик дърва за рязане. При технологичните компании няма дори и дърва за рязане", обяснява Мартинов.

Най-голямото предизвикателство е различното бизнес верую на двете групи инвеститори, което е и основна пречка пред растежа на българската икономика.

Българските компании, които продължават да впечатляват света

Наистина добра идея, решение на проблем, стратегия, амбиция, готовност да работиш здраво. Ако имаш тези неща, ще постигнеш успех не сам...

Център за технологии и иновации

А потенциал не липсва - в България има все повече иновативни компании. "София е един от най-бързо растящите пазари за технологични компании, един от 10-те най-големи технологични хъба в Европа. Все повече хора, които са работили в други компании или големи корпорации, се отделят и създават нови компании с нови идеи", посочва другият управляващ партньор в "Импетус Капитал" Виктор Манев.

"София се превръща в един от иновативните центрове на Европа", потвърждава Маринов.

Пример за перспективна и иновативна компания е Promoto.bg, която предлага онлайн платформа за търговия на едро с бързооборотни стоки. С нейна помощ магазини и заведения бързо, лесно и удобно поръчват нужните стоки, спестявайки време и разходи. "Онлайн складът" на Promoto.bg е в услуга и на производители, вносители и дистрибутори, които автоматично получават поръчките и могат да рекламират в платформата. Така веригата на доставка става по-бърза и ефективна и се спестяват стотици милиони левове разходи.

Икономиката на 21-ви век принадлежи на иновациите. Иновативни направления като финтех, роботика, киберсигурност, анализ на големи бази данни се радват на огромен растеж и създават голяма стойност за световната икономика. Те сериозно подобряват съществуващите икономически сектори, създавайки бизнес за трилиони долари в световен мащаб. "Инвестициите в тези компании са инвестиции в бъдещето", отбелязва Манев.

Николай Мартинов пред Actualno: Некомпетентност, некоректност и нефокусираност умножават инвестицията по 0

Предприемачеството в България се развива динамично в последните години и търси своите опори. Такава може да бъде дяловото инвестиране,...

Какво печелят компаниите и инвеститорите?

Партнирайки си с "Импетус", компаниите получават добавена скорост на растеж, знания, пазари, клиенти и енергия за развитие. Мисията на "Импетус Капитал" е развитието на български иновативни компании, които растат, изнасят продуктите си и имат продажби на европейски и световни пазари.

В България има огромен потенциал за развитие. В страната ни се влага средно 16 пъти по-малко частен капитал (като цял от БВП) спрямо Европа, а в нашия регион (Централна и Източна Европа) има и много по-малко инвеститори, отколкото на Запад. "Намираме се в прекрасно място за инвестиране, защото няма такова огромно предлагане и конкуренция. Тук е по-лесно да намериш добра компания", отбелязва Манев.

Инвестициите в частен капитал осигуряват по-добра доходност от тази на капиталовите пазари, а в същото време рискът и несигурността са по-малки. Вложенията в частен капитал са по-дългосрочни и стабилни от тези в ценни книжа. "Импетус" може да се похвали с 25% доходност през първата година след всички разходи.

"Импетус" се стремят да променят мисленето на българския инвеститор, да го убедят да заложи на иновациите и развиващата се дигитална икономика, което ще му донесе и по-голяма печалба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика