Депутат се закани да бъдат затваряни компании, които лъжат на етикетите си

1116
Депутат се закани да бъдат затваряни компании, които лъжат на етикетите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще настоявам за затваряне на предприятия, които дават грешна информация върху етикетите на хранителните стоки. Това заяви в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов. Той коментира дейността на депутатите във връзка със законите за контрол върху хранителната верига и за храните, предаде БГНЕС.

Според Христов не може върху етикета на сирене да пише, че е от мляко, а всъщност да е с палмово масло. Той коментира, че е допустимо да се произвеждат по-евтини продукти, но да са посочени реалните съставки. „След системни нарушения и 1-2 глоби, свързани с оборота на предприятието, ще настояваме да се пристъпи към затваряне на производства“, обясни Христов.

България може да открехне вратата за навлизане на ГМО продукти

Предложените изменения в Закона за храните, свързани с ГМО, са огромна крачка назад и могат да улеснят навлизането на такива продукти н...

Сред другите законови предложения ще бъде забраната на щандовете да се продават неопаковани продукти. След като примерно сиренето се извади от тенекията, вече няма реална информация за потребителя за състава и качествата. Ще се настоява всичко да бъде опаковано, етикетирано, с производител.

Има идея да се въведе и конкретно определение за термините „пресни плодове и зеленчуци“ и „охладено месо“. Практиката сега е да се внася дълбоко замразено месо и да се размразява, като се предлага като охладено. Румен Христов даде пример с Франция, където пресни плодове и зеленчуци са онези продукти, които се доставят от определено разстояние. „Така турските домати няма да се водят пресни – знаем, че се берат зелени, една седмица се чакат да се зачервят и да се внесат“, обясни той. Целта на предложението е да се подпомогнат българските производители и същевременно да се осигури по-качествена храна на българския потребител.

Утре (11 октомври) комисията ще има извънредно заседание, на което ще се обсъжда Законът за Селскостопанска академия. На него Румен Христов ще предложи обединение на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" и Русенския университет. „Институтът има земя и специалисти, но няма техника. Обратно, университетът има техника, но няма земя. Разговаряли сме предварително, ясно е че това е волята и на двете страни, такава е и световната практика за обединение на изследователските и преподавателски центрове. Искам да направим поне един пилотен проект в тази насока, за да покажем, че това е работещо обединение и това е начинът за действие“, аргументира се Румен Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика