Депутатите обсъждат къде да впишат приходите от новия данък върху ВЕИ

22241
Депутатите обсъждат къде да впишат приходите от новия данък върху ВЕИ
Снимка: БГНЕС

Очакваните приходи от новия данък върху ВЕИ сектора се превърнаха в обект на спор между управляващи и опозиция по време на днешното заседание на парламента, на което се приема Закона за държавния бюджет през 2014 година.

Както е добре известно, ВЕИ-секторът най-вероятно ще бъде обложен с данък от 20% върху приходите. Това означава около 160 млн. лева приход за хазната.

БЕХ: Да обложим с 30% данък ВЕИ сектора

Българският енергиен холдинг (БЕХ) поиска всички производители на електроенергия от ток, вятър и слънце да бъдат обложени с нов данък о...

Менда Стоянова от ГЕРБ предложи заложените приходи от 160 млн. лв. да се отразят в член първи на Закона за бюджета. Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че тези приходи не са отразени в общия размер на приходите на бюджета, което не е законосъобразно, пише Агенция "Фокус".

„Тези 160 млн. лв. са предполагаема сума и във всички текстове от закона има заложени предполагаеми приходи”, обясни Алиосман Имамов. Нямате основание да искате изтегляне на текста, заяви той.

„Министерството на финансите и Министерски съвет предвиждат план за приходи и разходи, съобразно прогнози за генерирани приходи”, каза Стоянова. Тя уточни, че предложението за промяна на данъка и евентуалните приходи от въвеждането му няма как да са предвидени от министъра на финансите, защото предложението е на депутат от неуправляваща партия – „Атака”.

Владислав Горанов от ГЕРБ заяви, че сумата е съпоставима със сумата, която в бюджета е планирана като буфер. Предлагам да намалим дълга, да намалим дефицита в Бюджет 2014, каза Горанов от ГЕРБ. Според него растежът, който сега е заложен, ще е за сметка на следващото поколение. Погрешна е тезата, че чрез повече разходи ще увеличим растежа на икономиката, каза депутатът.

Стойнев и Чобанов одобряват 20% данък върху приходите на фотоволтаици

В днешните си изказвания пред парламента, икономическият министър Драгомир Стойнев и финансовият министър Петър Чобанов подкрепиха нала...

„Ръстът на българската икономика не може да се постигне чрез по-голямо потребление за сметка на държавния бюджет. Българската икономика ще тръгне да расте тогава, когато увеличим доверието в системата. Опитите за увеличение на вътрешното потребление чрез разходи може да сработи в огромни икономики. Нашата икономика може да расте, ако произвежда повече и изнася на големи пазари”, посочи Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика