До дни ще бъде обявен търг за строителството на 10 км от "Хемус" след Ябланица

822
До дни ще бъде обявен търг за строителството на 10 км от "Хемус" след Ябланица
Снимка: БГНЕС

Търгът за 10 км от магистрала "Хемус" - между Ябланица и Боаза, ще тръгне до дни съобщи "Капитал", позовавайки се на Ивайло Иванов, шеф на правната дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Документацията е в Агенцията за обществени поръчки за предварителен контрол и тъй като е писана по новия закон, очакваме да ни я върнат с коментари и нужда от корекции. След това ще обявим търга", поясни той.

Отменената обществена поръчка за "Хемус" стартира през юни

През юни ще бъде обявена поръчка за изграждането на участъци от автомагистрала "Хемус", за които по нареждане на премиера Бойко Борисов...

Поръчката е с прогнозна цена 90 млн. лв. без ДДС и ще се финансира с пари от бюджета. Тя е за проектиране и строителство.

В новото състезание все още няма яснота за срока за завършване, но в предишното той беше 32 месеца. Така, ако поръчката не бъде дълго обжалвана, вероятно строителството на 10-те километра ще може да започне догодина. И ако срокът не бъде скъсен, трябва да приключи до 2020 г.

Отсечката между Ябланица и Боаза сега е една от най-бавните по пътя София - Варна, така че пускането на магистралата точно в тази част ще спести време на пътуващите.

Това е втори опит за избор на строител, след като големият търг от миналата година за близо 60 км от магистралата беше прекратен по нареждане на премиера Бойко Борисов. Формалното основание беше, че по европейската програма "Транспорт" няма достатъчно средства. В действителност нареждането на Бойко Борисов дойде след съмнения за прозрачността на търга след избора на две обединения да строят два лота на "Хемус" - едно на "Джи Пи груп", свързвана с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, и едно на "ПСТ груп", свързвано доскоро с депутата от ДПС Делян Пеевски. Въпреки прогнозната цена от около 400 млн. лв. за 60-те километра офертите на печелившите предвиждаха сума от 800 млн. лв. до 1 млрд. лв.

Задръствания по "Хемус" очакват през цялото лято шофьорите

Тапи на магистрала "Хемус" заради ремонти очакват шофьорите по маршрута София - Варна през цялото лято. Критичните точки ще бъдат око...

При прекратяването премиерът Борисов нареди препроектиране и стесняване на пътните платна, за да падне цената. От обясненията на пътната агенция става ясно, че габаритът на пътя остава същият - 29 метра, а с 1 метър се стеснява разделителната ивица между двете платна и банкетите и се намалява проектната скорост. Трасето в този участък не се променя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика