Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС поиска махане на банковата тайна за фирмите на хората с преференции в КТБ

12 май 2015, 21:31 часа • 7916 прочитания

Да отпадне банковата тайна за всички фирми, собственост на тези 1000 вложители с договори за преференциална лихва в КТБ. За това ще настоява ДПС, съобщи на пресконференция председателят на партията Лютви Местан, предаде Агенция "Фокус".

Той уточни, че решението за искането е взето на заседание на партията. Местан посочи, че тези 1000 имена следва незабавно да станат публичен факт. По думите му, тук принципът „необходимо е да се знае” стои по-високо от всички тайни, защото е засегнат огромен публичен интерес.
Местан определи като изненада, че Реформаторският блок, които настояваха да се узнае цялата истина за КТБ, не са много активни.

На пресконференцията стана ясно, че ДПС учредява годишна награда за хора, допринесли за утвърждаване на толерантността в българското общество. Тя ще се връчва на български политици, общественици, представители на българската култура, възможно е и на отделни медии, журналисти, организации, институции, които имат най-сериозен принос за утвърждаване на толерантността в българското общество.

Местан подчерта, че ще бъде свикан и обществен съвет, който за всяка година ще излиза с решение за номиниране на приза. Наградата ще се нарича „Дервиш” и ще бъде за принос за утвърждаване на толерантността в България. Връчването й ще започне от следващата година.

Председателят на ДПС коментира и изказването на Радан Кънев, че ДПС им е обявила война заради реформите. „Не знам дали е възможно да се воюва с нищото (реформите). Как да воювам с отсъстващи реформи”, попита Местан. Според него, ако България се управлява от коалиция, в нея трябва да влизат системни партии, без значение от участниците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес