Държавата предлага три обективни фактора за изчисление на минималната заплата

4823
Държавата предлага три обективни фактора за изчисление на минималната заплата
Снимка: iStock

Три числови показателя, по които синдикатите и работодателите да се договарят за размера на минималната заплата, предлага социалният министър Бисер Петков. Вариантите ще отчитат линията на бедността, ръста на средната заплата, както и инфлацията и ръста на БВП, тоест "връзката между икономическите и социалните показатели". Проектът на рамковото споразумение, с което в. "Сега" разполага, ще бъде обсъден днес (6 юли) на тристранния съвет за национално сътрудничество. На заседанието ще бъде обсъден отново и размерът на минималната заплата за тази година (460 лв.), тъй като съдът отмени постановлението на Министерския съвет.

Преди поредната тристранка не е напълно ясно дали ще има споразумение между държавата, бизнеса и синдикатите за механизма и дали той ще влезе в сила от тази година или догодина. За догодина кабинетът вече прогнозира 510 лв. минимална заплата. "Ще има стандарт за минимално заплащане, който ще отчита необходимите средства на хората да преживяват и няма да възпроизвежда работещи бедни. Ще има и друг, основан на производителността на труда, както и трети - който дава съотношение между минималната и най-често получаваната заплата. По единия от вариантите минималната заплата може да е 550 лв., по другия - 490 лв., а по третия - 520 лв.", обясни министърът на труда.

ВАС отмени постановлението на МС за минималната работна заплата от 460 лв.

Със свое решение от 17.05.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет  (МС) № 22/26.0...

Досега синдикати и работодатели така и не могат да се разберат как да се пресмята минималната работна заплата. Основната "ябълка на раздора" е какво да е съотношението на минималната към средната заплата. Работодателите искаха то да е 42%-45%, а синдикатите - 50% и дори 60%. По думите на социалния министър новото предложение вече е обсъдено веднъж на експертно ниво и среща одобрение сред двете страни.

Сега предложението на държавата е всяка година до края на март социалното министерство да предлага на социалните партньори всички статистически данни за икономическите и социални фактори, на които да стъпят преговорите и те да приключат преди бюджетната процедура за следващата година. Ще се предлагат три числови сценария за минимална заплата заедно с оценка на въздействието им. Синдикати и работодатели ще се договарят заедно какво да е нивото на заплата на базата на тези сценарии. Първият сценарий казва, че минималната заплата се определя като процент от медианната работна заплата за страната. Петков предлага това съотношение да е 66%. Медианната заплата е по-ниска от средната за страната, като НСИ мери този показател веднъж на 4 години. Според данните на БСК за 2016 г. медианната заплата е била 663 лв., а пък средната - 962 лв.

Вторият сценарий предвижда минималната заплата да се определя така, че да взема прогнозния ръст на БВП на глава от населението и инфлацията. Това ще даде индекс за изменение на минималната заплата. "Този вариант се определя като реалистичен и е съобразен с нормативните изисквания на ЕС за демографската и социално-икономическата способност на населението", пише в проекта на МТСП.

Третият сценарий ще е на базата на линията на бедността, средния размер на едно домакинство и средния брой работещи в него. Това според мотивите ще даде "социалната функция на минималната работна заплата да задоволява потребностите на работниците и техните семейства".

Бизнесът иска премахване на минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага премахване на минималната заплата и развиване на договарянето на заплати по се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика