ЕЦБ не приема предлагани от БСП промени относно Фонда за гарантиране на влоговете

17040
ЕЦБ не приема предлагани от БСП промени относно Фонда за гарантиране на влоговете
Снимка: БГНЕС

Проектът на Закон за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост. Това съобщи БНБ, като публикува на страницата си в интернет становище на Европейската централна банка относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете, внесен в Народното събрание на 12.11.2014 г. от Михаил Миков и група народни представители. Становището е прието от ЕЦБ на 9 декември 2014 г.

Основните аспекти в проектозакона касаят размера на годишната премийна вноска на търговските банки във Фонда за гарантиране на влоговете. Сега тя е 0,5% от общия размер на влоговата база на съответната банка за миналата година, но БСП предлага при недостиг на средства във фонда вноската да се вдига до 2% за срок от три години. Освен това червената партия иска Фондът за гарантиране на влоговете, при недостиг на средства, да задължава банките да превеждат годишни премийни вноски в определен срок и размер авансово. Ако и тези две мерки не стигат, то БНБ в срок от десет дни трябва да даде кредит на Фонда за гарантиране на влоговете в размер, достатъчен да покрие недостига.

ЕЦБ последователно подчертава, че единствените съвместими със забраната форми на финансиране от централната банка в полза на национална схема за гарантиране на депозити в кредитните институции са: а) кредит в рамките на деня в съответствие с общите правила за предоставяне на такъв кредит от централната банка; б) краткосрочно спешно ликвидно финансиране в съответствие със строгите условия, установени в докладите на ЕЦБ за конвергенцията, т.е. ако подобно финансиране е краткосрочно, насочено е към овладяването на спешни ситуации, на риск са изложени аспекти на системната стабилност и решенията се вземат по усмотрение на централната банка.

Искров напомни на гаранционния фонд да наеме разследваща фирма за КТБ

Заедно с поздравленията за новата позиция като шеф на Фонда за гарантиране на вложенията в банките към Радослав Миленков, гуверньорът н...

В законопроекта трябва да бъдат включени разпоредби в тази връзка. В него не се съдържат подобни условия и не се посочва максималният срок на кредита, предоставен от БНБ на фонда. Следователно задължението на БНБ да предостави кредит на фонда в размера, необходим за покриването на допълнителния недостиг на финансови средства във фонда, е несъвместимо със забраната за парично финансиране, пише в становището на ЕЦБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика