Едва след три години се очаква стабилизиране на цените на недвижимите имоти

6632
Едва след три години се очаква стабилизиране на цените на недвижимите имоти
Снимка: iStock/Guliver

Едва след три години, т.е. към 2020 г. се очаква стабилизиране на цените на недвижимите имоти и те ще продължат да растат и в следващите две-три години. Около тази прогноза се обединиха повечето експерти в бранша, които участваха в тазгодишното издание на икономическия форум "Шумът на парите", който се проведе на 31 май, пише в. Сега.

В София цените на имотите се опитват да догонят нивата отпреди кризата. В момента средната пазарна цена е 915 евро на квадратен метър, но се сключват и сделки на 1500 и над 2000 евро, посочи Полина Стойкова от "Бългериън пропъртис". Броят на сделките с недвижими имоти обаче все още е далеч от предкризисната активност. Така например през 2016 г. в столицата са продадени около 25 000 имота, докато през 2007 г. са били над 40 000. "Бумът тогава бе предизвикан от доста спекулативни сделки, направени и от чужденци, които очакваха, че влизането на България в ЕС ще изстреля нагоре цените на имотите", коментира Мартин Янев от "Смарт Брокърс". Според Страхил Иванов от "Явлена" сега ситуацията е по-различна и е далеч от имотен балон. "От началото на тази година се наблюдава охлаждане на пазара, като за първите три месеца се отчита 13% спад на сделките спрямо миналата година. Това е добър знак, че пазарът се нормализира", коментира Иванов.

Цените на имотите у нас скочили с 12%

Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти. В столицата ...

Цените на имотите вървят нагоре, макар и по-бавно от миналата година, като скоро не се очаква сериозен спад, прогнозира пред Bulgaria ON AIR и Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за имоти "Адрес". Той посочи, че особено високи са цените в южните столични квартали, където цените стигали 1500-3000 евро за квадратен метър.

Интересна тенденция е увеличаването на покупките на жилища с цел отдаване под наем, включително и от чужденци. Само преди две години делът на тези сделки е бил под 10%, а вече достига 30 на сто. Интересът към тази форма на инвестиция е породен от нарастващия поток чуждестранни туристи у нас в резултат на увеличените полети на нискотарифните авиокомпании до България и на все по-популярните сайтове за споделени пътувания.

Докато при жилищното строителство се наблюдава охлаждане, пазарът на офис площи и на индустриални терени продължава да расте с висок темп. За първото тримесечие на тази година разрешителните за строеж на офис площи са със 108% повече, а на индустриални - с 27%. "Офис площите у нас са на 1.6 млн. квадратни метра, като 340 000 кв. м са в строеж и половината вече са с договори за наематели", посочи Пламен Бачев от "Фортън". Офиси се търсят основно от компании от информационните технологии, аутсорсинга и фармацевтичната индустрия. В София се оформят няколко нови бизнес зони - на бул. "Цариградско шосе", на ул. "Тодор Каблешков", между болница "Токуда" и "Парадайз център", както и до летището. Интересът към индустриални площи е предимно от компании в сферата на автомобилното производство. "За инвеститорите решаващ фактор вече не е цената на индустриалните парцели, а наличието на работна ръка за даденото производство", подчерта Пламен Бачев.

Именно с липсата на работна ръка се обяснява и изоставането на имотните пазари във Варна и Бургас, които преди растяха редом със София и Пловдив. "Това е притеснително, защото причината е, че големите инвестиционни проекти в София и Пловдив "изсмукват" работната ръка от черноморските и другите по-големи градове в страната", заяви Антон Андонов от ЕРА България.

Жилищата в Бургас поскъпнаха с до 4% през изминалата година

С 3-4% са поскъпнали жилищата в Бургас през 2016 година. Това каза Михаил Бобев, председател на Сдружение „Недвижими имоти“...

Главният архитект на София Здравко Здравков призова предприемачите и инвеститорите да насочат погледите си към зоните, които са с добър градски транспорт, вместо да изграждат комплекси в покрайнините на София. За пример той даде кварталите "Дружба 2" и "Овча купел", където заради метрото и строящия се трети метролъч има голям интерес за строителство на жилища.

"Времето на градовете спални отмина отдавна, на мода са компактните градове със смесени функции и къси връзки за придвижване. Това е устойчива инвестиция и такива имоти ще може да бъдат препродадени след 10 години", посочи Здравков. Френски експерти по градоустройство, посетили Столичната община тези дни, смятат, че градът предоставя перфектна възможност за разрастване на север.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика