X
 
 

ЕК иска бърз отговор за "някои аспекти" от ядрената ни програма

1764 4
photo of ЕК иска бърз отговор за "някои аспекти" от ядрената ни програма
Снимка: iStock/Guliver
Европейската комисия е поискала от България да представи в двумесечен срок националната си програма за управление на отработеното ядрено гориво, включително погребването му. Това твърди "Демократична България".

"Такава програма България няма ... ще трябва срочно да се преговаря с кметовете на ГЕРБ и БСП кой ще се съгласи в неговата община да се изгради такова гробище. За осигуряването на нужните 4-5 млрд евро с кого ще преговаря не е ясно", пише от официалния си Facebook профил на "Демократична България".

Петкова мълчи къде ще е хранилището за "Белене", "Росатом" имали думата за всичко по проекта

Участието на "Росатом" в реализацията на АЕЦ "Белене" е ключово. Всяко едно действие по проекта е свързано с волята на "Росатом". С "Ро...

Actualno.com потърси Министерството на енергетиката по темата. От министерството потвърдиха, че действително ЕК е пратила писмо, но изрично уточниха, че не става въпрос за стартиране на наказателна процедура. Брюксел иска да поправим някои аспекти от Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, но от енергийното министерство не пожелаха да кажат кои точно аспекти, тъй като все още разучават писмото и изискванията.

Съгласно плана по Актуализираната стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиокативни отпадъци, която е с хоризонт до 2030 година, до 2018 година България е трябвало да приеме методика за определяне количеството и качеството на продуктите от преработката на отработено ядрено гориво, което подлежи на връщане в страната. Отговорните институции за изработването на методиката са Министерството на енергетиката и АЕЦ "Козлодуй". Ресурси обаче – и финансови, и човешки, трябва да отдели само АЕЦ "Козлодуй".

В точка III от плана за реализиране на стратегията - "Безопасно управление на всички видове радиактивни отпадъци", липсват поставени конкретни операции по отношение на задачата за изграждане на съоръжение за изработване на опаковки категория А и Б за радиоактивни отпадъци, а задачата трябва да е изпълнена до 2018 година.

До 2018 година трябва да бъдат внедрени и "нови, утвърдени технологии" за преработка на радиоактивни отпадъци, като става въпрос конкретно за изпълнение на следната задача – да се реализират технологии за капсулиране и кондициониране източници на йонизиращи лъчения с дългоживущи радионуклиди. За целта са предвидени 850 000 лева. А до 2020 година трябва да се разработи и доизгради единна технологична система, интегрираща всички съоръжения за преработка и кондициониране на радиоактивни отпадъци.

Протест заради АЕЦ "Белене", Румен Петков шикалкави за липсата на ядрено хранилище

На 22 май, вторник, от 18:30 часа правим протест пред Министерския съвет – с искане за преустановяване на проекта "Белене" и с ис...

Припомняме, че днес (18 май), в гостуване в сутрешния блок на БНТ, енергийният министър Теменужка Петкова коментира темата за рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Петкова беше категорична, че още през 2004 година е решен въпросът с изграждане на хранилище за отпадъците от новата АЕЦ, но не каза нищо за това къде ще бъде разположено това хранилище.

Освен това, бившият председател на СДС и част от "Демократична България" Мартин Димитров попита във Facebook как държавата ще има блокираща квота в проекта, след като имаме около 10% от проект за 10,5 млрд. евро – на толкова се изчисляват сегашните активи на държавата в "Белене" т.е. оборудване плюс площадка. Блокиращата квота е 34%, напомня Димитров и пита – означава ли това, че ще се дадат още 5 млрд. лева от държавата, след като досега Теменужка Петкова изрично няколко пъти декларира, че повече държавни пари няма да се харчат? По-рано днес (18 май) Петкова заяви на събитие в хотел "Маринела", че държавата ще направи нова преоценка на активите и пасивите в проекта АЕЦ "Белене".

Във вторник, 22 май, от 18:30 часа ще бъдат проведени два протеста срещу строежа на АЕЦ „Белене“ - в София и във Варна. В София протестът ще е пред Министерския съвет, а във Варна – на площад „Независимост“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "Демократична България" - тази изгъзица събрала мамелюците на Драгалевския мангал и Джендърите на Талибан Ристьо е сбирщина отрепки с най-0нови попълнения, фъфлещия маЛтинчо, Трайчето и Методи Плювалото, очаква се да се присъедини и колоса по възпяването на социализЪма Спас Гърневски .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Призовават се българските граждани, всички партии от демократичната общност и граждански организации на национален протест на 22.05.2018 г. /вторник/ от 18:30 ч. пред Министерски Съвет, за да спрем рестарта на корупционен проект АЕЦ „Белене”. Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен и техноло-гично остарял проект, е пагубно за българските геополитически, финансови и екологични ин виж още ›› тереси. Това е завой към Кремъл и рестарт на краденето. АЕЦ „Белене” е измама спрямо българските избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път. С АЕЦ “Белене“ пълната енергийна, а оттам и политическа зависимост на България от Русия ще продължи и за следващите десетилетия.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Абе, педал недоклатен! Колко свещи може да осигуриш! Изрод, не виждаш ли, че няма ток! Преди изнасяхме за всички, които поискаха! Сега ще внасяме! Педал, сега сме зависими само от Турция! Да ви шибам в гъза, изроди тъпи! Тикви неграмотни!
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  1. Циклопе, върви да протестираш пред курвата, която те е изсрала !
  : 2 !