EK иска тест за ангажиментите, предложени от БЕХ за нерегулирания пазар на ток

12102
EK иска тест за ангажиментите, предложени от БЕХ за нерегулирания пазар на ток
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че отправя покана за представяне на становища от заинтересованите страни относно ангажиментите, предложени от държавната компания “Български енергиен холдинг" (БЕХ) в отговор на свързаните с конкуренцията опасения относно поведението на БЕХ на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България.

Комисията изразява опасения, че вертикално интегрираното енергийно дружество БЕХ, което е историческият оператор в сектора, възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар на електроенергия на едро в България. По-специално, възможно е БЕХ да възпрепятства препродажбата на електроенергия чрез налагане на териториални ограничения на търговците, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, се казва в прессъобщение на ЕК.

От БЕХ алармират: Дълговете на НЕК растат с часове

Дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи Марица Изток 1 и 3 растат с часове. Това заяви изпълн...

В отговор на опасенията на Комисията БЕХ предложи да създаде независима енергийна борса в България и да осигури ликвидността на пазара „ден напред“ на тази борса. Ако пазарният тест потвърди, че ангажиментите са подходящо решение в отговор на опасенията ѝ, свързани с конкуренцията, ЕК може да направи ангажиментите правно обвързващи за БЕХ.

За да разсее опасенията на Комисията, БЕХ предложи да създаде енергийна борса с помощта на независима трета страна с експертен опит в оперирането на енергийни борси. Също така дружеството има намерението да предлага предварително определени количества електроенергия на пазара „ден напред“ на новата борса в продължение на пет години, както и да гарантира независимостта на енергийната борса, като прехвърли контрола върху нея на българското Министерство на финансите.

Ангажиментите имат за цел да се гарантира, че предварително определените количества електроенергия се продават на анонимен принцип, да се създаде ликвидност на борсата; да се подобри прозрачността на нерегулирания пазар на ток на едро в България, както и да се насърчи интеграцията на българския пазар на електроенергия на едро със съседни пазари.

Още през декември 2012 г. ЕК образува антитръстово производство във връзка с поведението на БЕХ на пазара на електроенергия на едро в България. През август 2014 г. Комисията публикува изложение на възраженията, в което представи своите опасения, свързани с конкуренцията. Според тях е възможно БЕХ да препятства търговците свободно да решават къде да продават електроенергията, закупена от БЕХ, по-специално чрез включване на териториални ограничения в договорите за доставка на електроенергия на дъщерните му производствени дружества.

БЕХ мисли да взима заем от 1 млрд. лв. за погасяване на дълговете към ТЕЦ "Марица" 1 и 3

Българският държавен енергиен холдинг (БЕХ) обмисля взимането на синдикален заем в размер на около 1 млрд. лв., за да погаси забавени п...

Ако се установи, че съществува такова поведение, това би било в нарушение на договора за ЕС, който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Такова решение не би заключило, че е налице нарушение на антитръстовите правила на ЕС, но то правно обвързва БЕХ да спазва ангажиментите, които е предложил. Ако някое дружество наруши подобни ангажименти, ЕК може да наложи глоба до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com