X
 
 

ЕК удари заменките с гори, с ниви остават - засега

1120 1
ЕК удари заменките с гори, с ниви остават - засега
Снимка: iStock/Guliver
След като Европейската комисия (ЕК) определи заменките, извършени в периода от 1 януари 2007 г., до налагането на мораториум в края на януари 2009 г., за неправомерна държавна помощ, български фирми ще трябва да връщат общо над 80 млн. лв. Компаниите, от които ще се търсят пари, са и придобили апетитни имоти по Северното Черноморие чрез замяна на парцели във вътрешността на страната, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Сред спорните сделки са заменки, направени от варненските фирми „Ол сийз пропърти“ ООД и „Ол сийз пропърти – 2“ ООД. Двете дружества са взели през юли 2007 г. съответно 470 дка и 578 дка в местността Сребристия бряг край Балчик, а са предоставили 2744 дка в землищата на Троян, Тетевен, Ловеч, Рибарица, Габрово и Велико Търново. Оценката на терена с морска панорама е 13,7 млн. лв., което прави по 13 лева за квадратен метър. Следва прехвърляне на имота на друга варненска фирма – „Порт инвестмънт девелопмънт-България 2“ ЕАД и ипотекирането му срещу 30 млн. евро.

Според Десислава Танева държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки

Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г. Това каза министърът на ...

„Русалка“ на Баневи и „Литекс комерс“ АД на Гриша Ганчев също попадат в черния списък на фирмите, които трябва да връщат пари. Върховна административна прокуратура поиска през 2008 г. тогавашният министър на регионалното развитие да обяви за нищожна сделка за замяна с фирма на Гриша Ганчев, тъй като в придобития в Шабленско имот попадат пясъчни дюни, които са изключителна държавна собственост, а спорът беше пренесен в съда.

Сред заменките от този период са и придобитите 287 дка от „КИА-2000“ в землището на каварненското село Българево. Теренът е в близост до нос Калиакра и с морска панорама. Срещу него държавата получи от собственика на фирмата Иса Феим имоти в землищата на шуменските села Велино, Вехтово, Върбак, Каменяк и Габрица. Тая замяна обаче не е санкционирана от ЕК, тъй като имотът е от Държавния поземлен фонд, а не от Държавния горски фонд. Освен това при сделката държавата го е определила като „изоставена орна земя“. Половин година след заменката морският имот беше обявен за продажба срещу цена от 8,7 млн. евро, но продажба не се е осъществила. През 2016 г. Иса Феим представя пред РИОСВ-Варна инвестиционно предложение да отглежда там био сливи и да издигне лека ограда около насажденията.

Пред Actualno.com Иса Феим каза, че вече е засадил фиданките и планира да изнася продукцията си в други страни. Предприемачът заяви, че не е притеснен, че може да попадне в такъв списък, тъй като имотът му не е взет от горския фонд.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Такива филми ни прожектират всеки ден, но всичко трае до края на прожекцията или до следващия ден, когато изкарват още по интересен филм.
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...