Енергийната комисия одобри на първо четене разделянето на ДКЕВР

16529
Енергийната комисия одобри на първо четене разделянето на ДКЕВР
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за енергетиката, предвиждащи Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде разделена на енергийна и водна, бяха одобрени от енергийната парламентарна комисия на първо четене. Законопроектът събра 10 гласа "за" и 4 "въздържал се", като бе подкрепен от представителите на всички групи с изключение на БСП и "Атака", предаде БГНЕС.

Поправките се отнасят основно за три неща - изборът на състав на членовете на ДКЕВР, по-голямата прозрачност на решенията и разделянето на комисията на две. Според законопроекта, внесен от служебния кабинет, съставът на ДКЕВР вече ще се избира от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Предвижда се още откриване на всички заседания на комисията и нейното разделяне на два органа - първият по въпросите на енергетиката, а другият – по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения в рамките на комисията.

Преди време стана ясно, че ако бъдат приети промените в закона, те ще се отразят доста благоприятно на заплатите на служителите в ДКЕВР. Сметката показва, че при сегашното положение шефът на ДКЕВР взема малко над 4452 лева, а при новото ще взема малко над 7488 лева. За членовете на ДКЕВР заплатата сега е малко над 4069 лева, а при новото положение ще е малко над 7094 лева.

Още подробности за самото гласуване на ниво комисия четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com