"Еврохолд" опитва да купи бизнеса на ЧЕЗ в България?

3726
"Еврохолд" опитва да купи бизнеса на ЧЕЗ в България?
Снимка: ЧЕЗ България

Българският холдинг "Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България, според чешката медия Lidové noviny, цитирана от БНР.

Миналата седмица се разбра, че в надпреварата за бизнеса на ЧЕЗ у нас се включва и трети кандидат, което беше потвърдено и от вицепрезидента и член на надзорния съвет на дружеството Томаш Плескач. Сделката вероятно ще бъде финансирана с кредит от английски и руски банки, разкриват от БНР.

Чешкото издание, което първо разкри намеренията за продажба на българските активи на ЧЕЗ, съобщава, че третият кандидат-собственик е "Еврохолд".

Компанията-майка на ЧЕЗ – CEZ Group е в очакване на обвързващи предложения през април, като преди това не може да коментира постъпилите оферти поради съображения за конфиденциалност.

От холдинга отговориха с официално изявление, че "нe ĸoмeнтиpaт cлyxoвe или cпeĸyлaтивни инфopмaции, ocoбeнo, ĸoгaтo тoвa зacягa тpeти cтpaни". Всякакви непотвърдени информации и спекулации могат да повлияят на цените на акциите на холдинга, засягайки интересите на акционерите, посочват от "Еврохолд".

Другите потенциални купувачи на българските активи на ЧЕЗ са "Инерком" на Гинка Върбакова и индийската "Индия Пауър".

Съдът отхвърли жалбите на Върбакова срещу спирането на сделката за ЧЕЗ

И двете жалби на Гинка Върбакова срещу спирането от страна на КЗК на сделката между "Инерком България" и ЧЕЗ за българските активи на ч...

За "Индия Пауър" се знае, че дава повече пари от Гинка Върбакова, но с условие да ги плати за по-дълго време. Индийската компания е предложила 355 млн. евро за българските активи на ЧЕЗ, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317-333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ.

Неофициално е известно, че "Инерком България" е подала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, вероятно около 9 месеца след окончателното оформяне на документите. КЗК обаче забрани сделката заради евентуален бъдещ монопол в сектора на ВЕИ.

заради евентуален бъдещ монопол в сектора на ВЕ

"Еврохолд" е един от големите играчи във финансовия бизнес, като се занимава с управление на активи, общо застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили. Холдингът притежава застрахователя "ЕвроИнс Иншурънс Груп", лизинговата компания "Евролийз груп", вносителя на нови автомобили "Авто-Юнион" и инвестиционния посредник "Евро-Финанс".

"Еврохолд" оперира в България и няколко държави от Източна Европа. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители. Зa 2018 г. xoлдингът oтчита пpиxoди oт 1.3 млpд. лeвa, а cтoйнocттa нa aĸтивитe му се повишава дo 1.4 млpд. лeвa.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика