Еврото поскъпна спрямо долара най-много от 4 месеца

2190
Еврото поскъпна спрямо долара най-много от 4 месеца
Снимка: iStock

Еврото поскъпна днес към 4-месечен връх спрямо щатския долара с оглед на инвеститорските надежди, че ЕС в крайна сметка ще успее да постигне споразумение относно фонда за възстановяване, който да помогне за съживяване на силно засегната от коронавирусната пандемия европейска икономика.

Повод за тези надежди дават информациите за прогрес по време на преговорите на европейските лидери, които вече четвърти ден се намират в Брюксел в опит да постигнат компромис относно предложения от ЕК възстановител фонд за 750 млрд. долара и многогодишната бюджетна рама на ЕС за периода 2021-2027 г. за над 1 трлн. евро.

Има уж оптимизъм за спасителен план за коронавируса в ЕС, но преговори ще има и довечера

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че предлага 390 млрд. евро като безвъзмездна помощ за страните-членки на ЕС заради...

Спорният въпроса са предложенията на ЕК този възстановителен фонд да се състои от 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства за силно засегнатите от коронавируса европейски икономики и 250 млрд. евро под формата на ниско лихвени заеми.

Така наречената "пестелива четворка" – Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция обаче настоява, че максималният размер на отпусканите от този фонд безвъзмездни средства трябва да бъде от 350 млрд. евро, но по последни информации те сякаш са склони да се съгласят с последното предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел сумата на грантовете да бъде 390 млрд. евро.

Според анализатори, колкото по-малка се окаже договорената сума на безвъзмездните средства във фонда за възстановяване, толкова по-ограничено ще бъде поскъпването на еврото на валутния пазар.

В началото на днешната европейска търговия еврото поскъпна за кратко към 19-седмичен връх от 1,1467 долара (най-високо негово ниво от март тази година), като следващата важна съпротива пред единната валута лежи около 1,1490 долара (важен бивш връх на еврото от 9-и март).

Евентуален пробив на еврото над този негов важен бивш връх около 1,1490 долара ще доведе до поскъпване на единната валута към нива, които не са достигани от година и половина (от януари 2019 г.).

Борисов остава в Брюксел, преговорите там продължават четвърти ден

Премиерът Бойко Борисов остава в Брюксел и днес. Там вече четвърти ден продължават преговорите между лидерите на Европа в рамките на пъ...

Дали еврото ще успее да пробив или не над неговия важен бивш връх от 1,1490 долара ще зависи до голям степен от това дали лидерите на ЕС ще успеят да постигнат споразумение относно фонда за възстановяване и многогодишната бюджетна рамка на съюза.

Надеждите за сделка в рамките на ЕС относно фонда за възстановяване се отразяват позитивно и на дълговите книжа на едни от най-силното засегнатите от коронавирус страни членки на еврозоната - Италия и Испания, които се очаква да бъдат и най-големите бенефициенти на средства от този фонд.

Доходността на 10-годините италиански облигации се понижава в понеделник с 6 базисни пункта към 1,18%, което е най-ниското ниво от 9-и март насам и далеч под пика по време на коронавирусната криза около 3%.

Лихвеният диференциал между тези книжа и 10-годишнте германски облигации също се свива до най-ниско ниво от март насам от 160 базисни пункта (лихвата по италианските книжа е с 1,6% над тази по немските).

Доходността на 10-годишните облигации на Испания също се понижава към най-ниско ниво от началото на месец март, докато доходността на 10-годините немски книжа се повишава с 1 пункт към -0,44%.

В лицето на коронакризата: Ще успее ли ЕС най-после да покаже, че може да е единен?

Разправиите в ЕС за спасителния за европейските икономики пакет след коронавирусната криза приключиха с вечеря, а лидерите се опитаха д...

Вижте още:

Кристин Лагард: Надявам се лидерите на ЕС да се разберат за нещо амбициозно вместо нещо набързо договорено

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com