Финансовото министерство залъгва данъкоплатците с абсурдно данъчно облекчение

2345
Финансовото министерство залъгва данъкоплатците с абсурдно данъчно облекчение
Снимка: Thinkstock

Пакетът с данъчни промени за 2017 година не спести на данъкоплатците поредната залъгалка с неработещо данъчно облекчение. Новото намерение на държавата да стимулира разплащанията по банков път чрез приспадане на част от дължимия от гражданите подоходен данък е абсурдно по замисъл, неподлежащо на контрол и рисково за бюджета.

Това коментираха данъчни експерти по повод предложените от МФ за обществено обсъждане промени в данъчните закони за идната година. Както в. "Сега" писа, финансовото министерство тази година се ограничи с малко на брой нововъведения, но това не е помогнало достатъчно за качеството на част от текстовете.

Данъчните декларации само онлайн от 2019 г.

Годишните данъчни декларации за доходите на физическите лица ще се подават само онлайн от 2019 г., т. е. за доходите, придобити след 1 ...

Финансовото министерство предлага хазната да опростява 1% от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв., на гражданите, които са получили 100% от доходите си по банков път и са изхарчили 80 или над 80% от тях за платени през банка разходи. Облекчението ще важи за доходи, получени през 2017 г., и ще се декларира в данъчните декларации, подавани през 2018 г.

Във вида, в който се предлагат, текстовете няма как да са работещи и могат да се превърнат във "врата в полето" за неправомерно ползване на данъчно облекчение, коментираха експерти. Формулировката в момента предполага, че данъкоплатецът е длъжен да изразходва минимум 80% от доходите си, за да може да ползва облекчението, тоест пестенето на средства не се толерира. За разлика от останалите данъчни облекчения тук не е предвидено прилагането на никакви документи, които да докажат изпълнението на условията. Не е предвидена дори и подаването на декларация, че лицето е харчило по изисквания от закона ред. Така единствената надежда на данъчната администрация данъкоплатецът да не излъже е носенето на обща отговорност за включване на неверни данни в декларацията.

Неправомерното ползване на облекчението е улеснено и от друга особеност - невъзможността данъчната администрация да проверява банкова информация. За да провери дали даден гражданин има право да ползва облекчението, НАП ще трябва да иска от съда разрешение за разкриване на банкова тайна и да търси информация от всички търговски банки за платени разходи от съответното лице. Нелепо е да се очаква, че данъчната администрация ще пристъпва към подобни мерки за проверка на ползване на данъчно облекчение, ограничено до 500 лв., коментират експерти. Така законът може да се превърне във "врата в полето" и всеки безконтролно да иска опрощаване на 1% от дължимия данък.

Това не е първото невъзможно за ползване данъчно облекчение, което МФ предлага. При кабинета "Орешарски" бе въведено данъчно облекчение за хора на трудов договор с минимална работна заплата, при което се оказа, че бедните не трябва да са получавали извън това никакви други доходи - включително обезщетения за безработица, детски надбавки, минимално олихвяване по дебитни карти и др. В мотивите към законопроекта сега се твърди, че новото облекчение за безкасовите плащания ще спомогне за повишаване на отчитането на оборотите на търговците, при които са извършени разходите от физическите лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика