Георги Вулджев: ББР сега прилича на КТБ от 2012-2013 г.

7041
Георги Вулджев: ББР сега прилича на КТБ от 2012-2013 г.
Снимка: Личен профил във фейсбук

„Няма аналогия от гледна точка на това, което се случи в КТБ от гледна точка на фалита. ББР не е застрашена в момента. Няма индикации да има непосредствен риск пред нея. Бих сравнил състоянието на ББР в момента със състоянието на КТБ през 2013-а или 2012 г., когато вече се знаеше, че има огромна концентрация на кредити в определени фирми и определени лица.“ Това каза в интервю за БНР Георги Вулджев, икономист в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

В продължение на години имахме абсолютно минимална информация за това как Българската банка за развитие води кредитната си политика. В последните две седмици, откакто служебният министър на икономиката се опитва да вкара прозрачност, се вижда, че става дума за държава в държавата, заяви Вулджев.

Тази банка по всички индикации категорично не изпълнява своята функция, а финансовата ѝ политика се води по абсолютно безразсъден начин, подчерта той.

Подобна банка не трябва да върви според конкретната икономическа политика на дадено правителство, защото има специфична цел, изтъкна икономистът.

Според Вулджев е добре, че вече се говори за конкретни ограничения в кредитната политика на банката. Той обаче смята заявеното от Кирил Петков ограничение като таван за кредитите за недостатъчна мярка в тази посока. По думите му трябва да има и други ограничения в кредитната дейност – например колко кредити могат да се отпускат на едни и същи фирми, на свързани лица и пр.

Когато става въпрос за насърчителна банка, самите предприятия би трябвало след това да докладват какво са постигнали, уточни още икономистът. Той допълни, че щом самият Надзорен съвет не е имал информация, няма как ние да знаем как са били използвани тези пари.

„Ще трябва по някакъв малко по-агресивен начин Министерството на икономиката да изкопчи тези данни“, каза Георги Вулджев относно вероятността повечето от поканените на среща при министър Петков представители на големите кредитополучатели да не се явят и след като вчера членовете на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска не се явиха на публичното изслушване в ресорното министерство и бяха уволнени.

Съпротивата срещу опитите да министър Кирил Петков за изсветли случващото се около ББР е глупава, смята Георги Вулджев, който очаква все пак министърът „да спечели тази битка“.

Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани

Идеята е защо ББР трябва да съществува – да помага на микро, малък и среден бизнес. В никакъв случай не е да се раздават милионни...

Запитан къде е била БНБ през последните години Вулджев посочи, че „самият надзор в ББР е в малко сива зона“ и трябва да е много по-ясно кой носи крайната отговорност за надзора.

Наличието на такава банка винаги носи корупционен риск и ако има такава банка, то това трябва да е съпроводено с много строг контрол, заяви Георги Вулджев.

Дори без да гледаме имената на крупните собственици, над 90% от кредитите са отишли за 20 фирми – това е огромна концентрация в кредитния портфейл - недопустимо за която и да е банка, отбеляза още Вулджев.

„Такава банка е в крехка, уязвима позиция. Много лесно може да се окаже във финансови затруднения, рязко да изпита ликвидни проблеми. Конкретните имена, понеже са прословути имена, привличат внимание, но не това е фундаменталният проблем.“

Още: Мартин Димитров: „Таван“ на кредитите ще прекрати завинаги практиките в ББР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com