Горанов: Може да се мине без държавата да се върне в ЧЕЗ

3744
Горанов: Може да се мине без държавата да се върне в ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Не ми е известно някой да стои зад Гинка Върбакова. Абсурдни са твърденията кои стои зад нея – нека видим има ли някакви ясни доказателства, че правителството може да стои зад една такава сделка. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по взривоопасния спор "ЧЕЗ".

Като доказателство, че кабинетът не стои зад сделката, Горанов посочи арбитражния спор с ЧЕЗ. Той е заради позицията на компанията, че България не защитава инвестиционната среда в страната.

Пийте студена вода в големи количества, пишете си оставката и я подайте

Това заяви въпроси депутатът от БСП и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев по сагата "ЧЕЗ". Ако б...

Пред bTV Горанов защити и позицията, че национализацията на ЕРП-тата не е решение – нещо, което застъпват коалиционните партньори на ГЕРБ. На въпрос иска ли държавата да се върне в ЧЕЗ, финансовият министър отговори, че това е мярка без която може да се мине, защото държавата има достатъчно контролни механизми. Ще се подчиня на общото решение обаче, увери Горанов, визирайки курса на Бойко Борисов към влизане в ЧЕЗ. Финансовият министър посочи иронично и, че щом ще се връщаме в ЧЕЗ, може да почне да се говори как да се върне държавата в банките – нали и те са високорисков бизнес. И заяви, че "високият тон на разсърден" вероятно идва от купувач на българския бизнес на ЧЕЗ, който не е успял да спечели.

Владислав Горанов каза и, че съгласно подписан вече договор, "Инерком България" няма право да продава свой дял 5 години и затова следващата седмица Гинка Върбакова ще говори с ЧЕЗ това да се промени. Ако ЧЕЗ се съгласят, държавата може да купи "Инерком България", да купи част от "Инерком България" или да влезе директно в българския бизнес в ЧЕЗ. Първият въпрос, който г-жа Върбакова трябва да зададе на ЧЕЗ, е дали са съгласни да продадат 100% от българския си бизнес на българската държава, уточни финансовият министър.

На въпрос защо има такъв обрат, след като премиерът Бойко Борисов сам заяви, че дебнел като млад баща "онзи от енергото", за да си изкъпе бебето, Горанов отвърна, че причината е да се разсее съмнението за готвена манипулация и бъдеща несигурност за доставката на ток от ЧЕЗ до абонатите ѝ. На питане каква ще е цената, финансовият министър каза: "Висока или ниска, не можем да кажем", визирайки, че предстоят разговори.

Не знам какво е имал предвид премиерът, като заговори за "гадове", но виждате как се прави политика и как се използват ирационални аргументи, за да се свали правителството. Вероятно това е имал предвид премиерът – пошлият начин, по който се прави политика, истеричното начало и подмененият дебат, коментира Горанов.

Политически карамоли

Преговорите между "Инерком България" и ЧЕЗ ще се състоят през следващата седмица

Преговорите между „Инерком България” и „ЧЕЗ груп” относно възможността българската държава да закупи дялове в &...

Гинка Върбакова ще ни представлява ли държавата вече? От кога премиерът представлява еднолично държавата? Има ли решение от Министерски съвет, обсъждан ли е въпросът в парламентарните комисии? С тези въпроси депутатът от БСП и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев се включи по темата "ЧЕЗ".

Ние сме против тази сделка, никакви комбинации с г-жа Върбакова и фирмата ѝ, искаме прекратяване на сделката, подчерта Гечев пред Нова телевизия, според когото ГЕРБ уредили специално шоу в парламента на Върбакова. Според него тази сделка нямало как да стане, но професорът по микро и макроикономика не обясни как ЧЕЗ ще бъдат накарани да спрат продажбата. Същевременно той обясни, че "ако продавачите решат да продават", трябва да се разгледа възможността държавата да купи и обясни как БСП никъде не говорила за национализация на ЕРП-та.

Тази сделка е вървяла ръка за ръка с властта. Нали разбирате, че след тези скандали няма банка, която да финансира сделката, каза Гечев, според когото подготвената атака към Корнелия Нинова за "Техноимпекс" била явно доказателство, че ГЕРБ стои зад Върбакова. Ако българското правителство не е знаело за тази сделка, да си подава оставката. Ако е знаело, пак да си я подава, добави червеният депутат.

Аз лично още в явната част на заседанието на комисиите по енергетика и по сигурност в парламента бях задоволен от отговорите на службите относно ЧЕЗ, включи се депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев. И изрази учудване как Румен Гечев говори за пет доказателства, че ГЕРБ стои зад сделката, а сподели само "доказателството" за "Техноимпекс". Вероятно г-жа Върбакова е била изнервена от политиците, които я наричаха "Гинка" и е решила да реагира, беше тезата на бившия енергиен министър. Добрев обаче заяви, че и ББР, и "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка са излезли с писма, в които са отговорили на проявен интерес за кредит за сделката. С тези писма, обаче, се казвало само, че банките са готови да говорят по въпроса, но не са поели ангажименти. Можеше да има съмнение, ако ББР беше дала гаранция и кредит, убеден е Добрев.

Това е сделка между частни лица, държавата все пак трябва да бъде внимателна за това какви претенции има. Държавата не бива да се меси, освен ако няма преобладаващ обществен интерес и съмнения за нередности, завърши Добрев. Неделя е – пийте студена вода в големи количества, пишете си оставката и я подайте, заключи Гечев.

Петкова: Рано е да говорим от къде ще дойдат парите на държавата за ЧЕЗ

Държавата е на мястото си и хората не бива да се притесняват. Няма абсолютно никакъв проблем нито по отношение на сигурността на достав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика