Горанов посочи размера на цесиите в КТБ, които се оспорват от държавата

5174
Горанов посочи размера на цесиите в КТБ, които се оспорват от държавата
Снимка: БГНЕС

За съжаление голяма част от липсващото в КТБ е липсвало преди да стартира процеса по несъстоятелност. Това каза по време на днешния парламентарен контрол финансовият министър Владислав Горанов.

Атакувани са 156 прихващания (бел. ред - цесии) на обща стойност 185 млн. лева, стана ясно от думите на Горанов. Държавата ще оспори още 5 цесии през следващия месец, на стойност около 70 млн. лева, добави министърът.

Почти 27 млн. лв са събрани през седмицата от вземанията на КТБ

Близо 27 млн. лева от вземанията на Корпоративна търговска банка са събрали синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев през седмицата. Това...

Производствата по несъстоятелност срещу длъжници на КТБ са на стойност 2,8 млрд. лева, заведени са и искове срещу бивши администратори на банката за 17,4 млн. лева, посочи още Горанов.

Припомняме, че датата на несъстоятелност на КТБ се превърна в сериозен въпрос. Решение на Софийския апелативен съд (САС) посочи 20 юни, 2014-та година за дата на несъстоятелността, след като първо Софийския градски съд (СГС) посочи 6 ноември, 2014-та година за такава дата. Спорът беше заради цесиите – всички цесии преди датата на несъстоятелност на практика не могат да се обжалват.

Не е предвиден междинен доклад в договора с AlixPartners (бел. ред – компанията "Аликс Партнърс Сървисис" проучва аферата с четвъртата най-голяма банка в България), каза още Владислав Горанов. Той обясни, че до края на септември би трябвало да има окончателен доклад. Когато докладът бъде ясен, той щял да бъде обсъден и с депутатите, по думите на Горанов.

В отговор депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който зададе въпроса за договора с AlixPartners, поиска докладът първо да отиде в прокуратурата и помоли за обобщени данни от доклада, които да бъдат представени пред Народното събрание. Нека да не замитаме аферата, а да се стигне до персонална отговорност за хората, направили аферата „КТБ“, призова бившият председател на СДС.

Борисов: Сменяме единия синдик на КТБ, подпомагаме "Х банки"*

Единият синдик на КТБ ще бъде сменен. Тази информационна бомба хвърли премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. В мо...

Стана ясно, че на оперативна база се дават консултации на синдиците от AlixPartners. Какво точно обаче си говорят експертите няма как да споделя сега публично, уточни Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика