Горивата ще поскъпнат с над 5% до края на годината, прогнозират от МФ

6290
Горивата ще поскъпнат с над 5% до края на годината, прогнозират от МФ
Снимка: Pixabay

До края на тази година горивата в България ще поскъпнат с 5,1%. Това прогнозират от Министерство на финансите в пролетната си макроикономическа прогноза.

Причината за повишаването на цените ще бъде ръстът на тези на международните пазари.

Ревизоро счита, че депутати от ГЕРБ бламират Борисов за контрола на горивата

Земеделците са първата брънка. Съпротивата е голяма, защото се касае за огромна сума, която ще влезе в бюджета. Това заяви депутатът от...

Според записаното в документа се очаква годишната инфлация да се ускори до 1,8% заради поскъпването на услугите. То се очаква да се ускори до 2,5% към края на годината, подкрепено от засилване на вътрешното търсене.

От друга страна по-високите цени на храните в страната ще доведат до поскъпване на услугите в ресторанти, хотели и други заведения за хранене, посочват още от МФ. Нехранителните стоки (без енергийните) ще продължат да поевтиняват, но с по-бавен темп.

За 2018 г. от МФ прогнозират ръстът на БВП да се ускори до 3,9%, като вътрешното търсене ще продължи да бъде водещо. Икономическата активност слабо ще се забави до 3,8% през 2019 г. заради очакван спад на вътрешното търсене и ще достигне 3,7% в периода 2020–2021 г., пише още в документа.

През тази година се очаква балансът на текущата сметка спрямо БВП да спадне до 1,7%. Балансът по текущата сметка ще остане положителен през целия прогнозен период (от 2018 до 2021г.), но ще се понижи до едва 0,2% от БВП през 2021 г.

Бензинът ще поскъпне, прогнозират търговци

Въвеждането на изисквания търговците на горива да блокират сериозни суми за банкови гаранции ще доведе до поскъпване на бензина, прогно...

Условията на пазара на труда ще са "благоприятни", смятат експертите. През 2018 г. се очаква общо заетите да бъдат с 0,6% повече спрямо 2017 г., докато миналата година имаше увеличение на заетостта от 1,8%.

Рисковете пред реализирането на прогнозата продължават да са свързани основно с развитието на външната среда и динамиката на международните цени, както и неблагоприятните демографски тенденции в страната, сочи още прогнозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com