Готви ли се буквално пладнешки данъчен обир от държавата заради коронавируса?

19041
Готви ли се буквално пладнешки данъчен обир от държавата заради коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Защо ще се събира авансово корпоративен данък за 2020 година, като изчислението на авансовите вноски ще става по усмотрение от държавата на база 2018 година? Този въпрос де факто BESCO - Българската стартъп асоциация, след като днес, 19 март, в правна комисия тръгна на второ четене Законът за извънредното положение - без обобщен доклад на новите предложения, след като беше казано от мнозина депутати, че законопроектът ще бъде сериозно променен, без медии и само с излъчване на сайта на парламента.

В свое становище по Закона за извънредното положение, който трябва да се гледа утре (20 март) на второ четене в пленарна зала т.е. да бъде приет окончателно, BESCO твърди, че има готвено такова предложение. И посочва, че: "Това служебно начисляване (бел. ред. - от държавата) ще се извърши на база, забележете, данъчната печалба на дружеството през 2018 година".

"Всичко това ни навежда на мисълта, че зад добрата идея за отлагане на плащането на корпоративния данък за 2019 година с 3 месеца, чрез текстовете, свързани с авансовите вноски, е скрит много ловък инструмент за компенсиране на това забавяне в приходите на националния бюджет чрез принудително събиране на корпоративен данък върху печалби, голяма част от които няма да бъдат генерирани през 2020 година", казват от BESCO.

Асоциацията дава и пример:

"2018 година е била силна за компанията и е генериран оборот над 300 хил. лв (задължително условие за внасяне на авансови вноски) и, да речем, 400 хил. лв данъчна печалба. Тоест внесли сте в бюджета 40 хил. лв корпоративен данък. През 2019 година, обаче, сте решили да реинвестирате голяма част от тази печалба в дейността на дружеството и данъчната ви печалба се е свила няколкократно или дори сте "излезли" на загуба (съвсем реален сценарий за почти всеки бизнес), респективно не сте дължали или плащали корпоративен данък за 2019 година. Предвид икономическата обстановка очакванията за настоящата 2020 година са да се генерира отново загуба, или дори по-лошо - да се наложи да затворят бизнеса си (очаква се това да е единствения възможен изход за голяма част от малкия и среден бизнес в страната).

Независимо от всичко това, държавата тази година ще НАЧИСЛИ СЛУЖЕБНО и ще се опита да събере принудително авансов данък, чийто размер ще е 1/4 от платения от съответния бизнес корпоративен данък за 2018 година. Или с примерните числа, цитирани по-горе, това са 10 000 лв, които ще се дължат, като данък, върху фактически нереализирана печалба. И да, ще може да си възстановите този платен в аванс данък, но едва след 31 март 2021 година. Нещо повече - ако през 2020 година не платите в срок дължимите, служебно начислени, авансови вноски, държавата ще начисли законна лихва (10% + ОЛП годишно) и може да запорира всички банкови сметки и фирмени активи".

На темата внимание обърна и евродепутатът Радан Кънев - с нарочен пост във Facebook. Той директно заяви: "По същество държавата изтисква авансово тези, които са заплашени от фалит. Това не е грешка или глупост, това е умишлено престъпление срещу бъдещето на стотици хиляди семейства и цялата българска икономика"!

Борис Джонсън отлага намаляването на корпоративния данък

Британският премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че правителството отлага по-нататъшното намаляване на корпоративния данък. "Ние ...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 март"

"Трети смъртен случай от коронавирус в България (ВИДЕО)"

"Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика