Трети смъртен случай от коронавирус в България (ВИДЕО)

9776
Трети смъртен случай от коронавирус в България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Нови 13 официално установени случая с коронавирус има за едно денонощие т.е. от нощта са установени още 2 случая и общо те стават 94. Има и трети починал – възрастна жена (80-годишна) с инсулт, която лежеше в "Пирогов". Това каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб.

Има вече случаи в Перник и в Бургас (статистика по области). В Бургас става въпрос за 39-годишна жена, готвач в хотел в Банско, която е имала 25 контактни лица около нея, обясни Мутафчийски.

Има и един потвърдено заразен лекар с коронавирус - във Велико Търново, но той няма връзка с лежащ там потвърдено болен от вируса.

Нов вид тест за коронавируса изглежда обещаващ, очаква се и дистанционен термометър

Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите за заразяване с новия коронавирус (COVID-19), предаде БГНЕС, позо...

Повечето от хоспитализираните с коронавирус пациенти са настанени в софийските болници и са с дихателни проблеми, но в добро здраве: Пирогов - 3, ВМА -11, МВР болница, Софиамед и Александровска болница по 1. По другите градове болните са разпределени така: Плевен - 4 , Габрово - 2, Благоевград -2 , Смолян, Велико Търново, Ловеч, Бургас и Перник по 1 пациент в Инфекциозните клиники към болниците.

Според началника на кризисния щаб, двама македонци са с положителни проби – след почивка в Банско. Данните са на северномакедонското посолство.

Мутафчийски не коментира има ли статистика за това колко души са нарушили карантината. Той обаче потвърди случая от снощи в "Пирогов" с пиян човек, който всъщност не е бил настанен, а е бил доведен в болницата и е тестван - с бърз тест. Бързият тест е показал положителен резултат, но според проучване на щаба от 10 такива тестове верни са само 4, след потвърждение с тестове в лаборатория. Лекарят уточни, че става въпрос за 10 случая, в които става въпрос за болни и е доказано в лаборатория, но при бързите тестове в 6 случая резултатът бил отрицателен.

Началникът на кризисния щаб посъветва всички връщащи се от чужбина в България да се движат с личен транспорт, докато стигнат до мястото, където ще престоят под карантина за 14 дни. Ако проявят симптоми и бъде доказано, че са болни, ще останат под карантина поне 21 дни и ще бъдат пуснати чак след отрицателни тестове.

Специално за ромите, Мутафчийски обясни, че има много сигнали за нарушаване на карантина след връщане от чужбина и е истинско предизвикателство ромската общност да бъде убедена да спазва ограничения. Затова работят и медиатори.

Силни гласове за удължаване на преходния период на Brexit

Пандемията с коронавируса COVID-19 усложнява и без това много амбициозния план, заяви председателят на Комисията по външна политика на ...

Мутафийски поясни, че се уточнява как би могло да се обслужват хора под домашна карантина, които няма как да си осигурят хранителни продукти, лекарства и всичко от първа необходимост. В София ще е предизвикателство, призна лекарят.

Иначе вчера, 18 март, стана ясно, че не е имало случай с починала от коронавирус възрастна жена в пловдивската болница "Свети Мина".

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 март"

"Още по-крути мерки на Балканите заради коронавируса, ето как се развива епидемията по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com