Харчим по 1% годишно от европари

1912
Харчим по 1% годишно от европари
Снимка: Thinkstock

България е използвала до момента само 2.4% от средствата, които са й отредени от бюджета на ЕС за новия програмен период, който започна от 2014 година. Това съобщи вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

Излиза, че скоростта на усвояване за изтеклите 2.5 години от старта на новия период е символична - харчим по 1% годишно от европарите. До 2020 г. за страната ни са предвидени близо 7.528 млрд. евро финансиране от ЕС по различните оперативни програми, а досега са разплатени едва 147 млн. евро.

ЕК няма да ни възстановява 14 млн. лв. за биоземеделие

България е на първи поправителен за новите евросредства от програмния период 2014–2020 година, пише в последния брой на сп. &bdqu...

Към средата на юни успеваемостта беше 1.66%, така че постепенно темпото се увеличава, но не достатъчно. Правителството си е поставило за цел до края на тази година по европроекти да бъдат разплатени около 2.9 млрд. лв.

От българския бюджет, който допълва еврофондовете, досега са преведени малко над 24 млн. евро (при планирани близо 1.3 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите (МФ) за изпълнението на програмите към 1 юли, пише в. "Сега".

Първенец сред всички оперативни програми в новия период е ОП "Развитие на човешките ресурси", която вече отчита изразходвани малко над 7% от общо 939 млн. евро за целия период, които България е договорила с Европейската комисия до 2020 г.

Благодарение на строежа на метрото сравнително добре се представя програма "Транспорт" - с инвестирани близо 3.4% от всичките 1.6 млрд. евро, които ще получим от Европейския фонд за регионално развитие. От този фонд на ЕС се финансират проектите за транспорт, околна среда и за развитието на регионите.

Десислава Танева: Корнелия Нинова лъже, няма да плащаме за кражби по ПРСР

Да, думите на Корнелия Нинова звучат отвратително. Няма нищо вярно от това, което тя каза вчера (14 юни). Трябва да ползваме минимална ...

Фрапиращо изглеждат обаче записаните нули в графата за платени пари по една от новите програми за бизнеса - "Инициативата за малки и средни предприятия", която стартира със сериозно закъснение.

Тя е с бюджет от 102 млн. евро и се управлява от Министерството на икономиката. Беше отделена от програма "Конкурентоспособност" и одобрена от ЕК през октомври миналата година.

Според данните на МФ вече има преведен аванс от ЕС в размер на 5.1 млн. евро, но все още не са плащани пари по проекти за малък бизнес. България е третата държава в ЕС, която има специална европрограма за по-дребните фирми. Другите са Испания и Малта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика