Хибридният облак за над 34 млн. лв. е обжалван

6809
Хибридният облак за над 34 млн. лв. е обжалван
Снимка: iStock/Guliver

Консорциумът "С § Т Клауд Солюшънс" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията инженеринговата поръчка за държавен хибриден частен облак, чиято прогнозна стойност е 28 650 483 лв. без ДДС (34,4 млн. лв. с ДДС).

Процедурата бе обявена от Държавна агенция „Електронно управление“ през февруари месец и първият етап е предварителен подбор.    

С частен хибриден облак за над 34 млн. лв. държавата спасява администрациите

Държавен хибриден частен облак и защитен интернет възел за публични услуги възлага Държавната агенция “Електронно управление&ldqu...

Да подадат оферти с решение на комисията, ако жалбата е неоснователна, ще бъдат поканени три юридически лица: консорциум „Систел“ (невписан в ТР), фирма „Индекс – България“ ООД и консорциум „Конпар – Мон“ (с участници „Контракс“ и „Парафлоу Комуникейшънс“).

„С § Т Клауд Солюшънс“ е отстранено с мотив, че в документите не са посочени участниците в обединението, а това е императивно законово изискване.  

Припомняме, че целта за създаването на облачна структура е върху нея да бъдат разположени съществуващите в момента и новите информационни системи на централните и общинските администрации. 

Това е начин да не се допусне срив, подобен на този от август 2018 г. с Търговския регистър. Тогава вследствие на аварията, предизвикана от дефектирала дискова група, се стигна до пълен срив на базата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския регистър.

Държавният хибриден частен облак трябва да даде възможност за подобряване на услугите към бизнеса и гражданите услуги, по-бърза доставка на необходимите ресурси, управляемост, оперативна съвместимост и устойчивост. Капацитетът му ще бъде увеличаван поетапно, според нуждите от ресурси и актуалното развитие на технологиите.

В 21-ви век регистрите в България масово са на хартия

Едва 7% от общите регистри и 15% от тези в централната администрация в България са модерни и отговарят на най-новите технологични изиск...

„Облакът е едно средство за централизация на управлението на информационните ресурси, за да не се налага всяка администрация да изгражда собствена инфраструктура. По този начин тя ще бъде разтоварена от отговорността за последваща поддръжка. Това е свързано и с липсата на достатъчно експертен персонал в различните административни структури“, обясни председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков пред списание „CIO“.

Поръчката е за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на защитена, високоустойчива и резервирана многопотребителска облачна инфраструктура, разположена в два центъра за данни - Контролно технически център на Електронното правителство (КТЦЕП) и Център за възстановяване.

Във всеки от двата центъра трябва да се инсталира нова изчислителна мощност от не по-малко от по 1500 процесорни ядра, комплектувани с не по-малко от по 19 терабайта оперативна памет и не по-малко от по 65 терабайта бързo дисково пространство за съхранение, не по-малко от по 300 терабайта памет с общо предназначение, както и не по-малко от 720 терабайта (TB) дисково пространство за архивиране.

В Центъра за възстановяване трябва да се инсталира 950 терабайта дисково пространство за архивиране с възможност за възстановяване след бедствия, злонамерени действия и/или промишлени аварии и изчислителна мощност от не по-малко от 120 процесорни ядра и 1,5 терабайта оперативна памет, комплектувани с не по-малко от 950 терабайта дисково пространство за архивиране.

От предварителния подбор по тази поръчка е отстранена и фирма „Лирекс БГ“ заради това, че не е успяла да докаже изпълнена досега дейност „Проектиране на центрове за данни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com