Хубаво ли е да имаш втора пенсия - да, но зависи

5519
Хубаво ли е да имаш втора пенсия - да, но зависи
Снимка: БГНЕС

Дебатът каква е ползата от втората пенсия за България става все по-горещ, след като социалният министър Бисер Петков направи някои признания по темата в парламента - припомнете си в този материал!

Предвижданията, че 20 години ще са достатъчни за една добра втора пенсия, най-вероятно няма да излязат верни. Това заяви бившият социален министър Лидия Шулева (бел. ред. – от времето на Симеон Сакскобургготски), която добави, че по-скоро "верният" период е 40 години – за натрупване на пенсия.

Държавата вече има концепция за втората пенсия

Държавата вече има готова концепция за плащането на втората пенсия. Предлагат се три варианта - плащане на пожизнена пенсия, на разсроч...

Една от причините е т.нар. коефициент на редукция, смята тя. Тя видя проблема като сериозен, защото 33% от пенсията идва по бюджета – за родените до 1959 година включително. Тогава може да се окаже, че при получаване на втора пенсия намалението по коефициента може да е по-голямо, отколкото са тези 33%. Специално това удря по родените след 1960 година. „Решението е да се промени този коефициент на редукция”, категорична беше Шулева, която поиска приходната агенция да си върши работата и да събере невнесени некоректно вноски, защото друг не може да повлияе. "Трябва да се види събираемостта към частните фондове", посочи бившият социален министър.

Имаме партиди, по които има вноски от по 3-4 лева – това няма как да работи, каза и икономистът Лъчезар Богданов пред БНТ. Богданов видя като проблеми както ситуацията на външните пазари, така и това, че при държавната пенсия държавата додава – т.е. работещите успяват да осигурят още за пенсионерите, а не само това, което са изработили по изчисление.

"Без отстъпки и без чадъри" – така Богданов подкрепи Шулева за събираемостта на осигурителните вноски. По отношение на държавния бюджет, икономистът заяви, че е важно какъв е резултатът от харченето на парите, а не колко се харчат.

Същевременно, пред Нова телевизия друг икономист – Владимир Каролев, обяви, че пострадалите от втора пенсия ще са тези, които не са се осигурявали на реалните новина. Припомняме, че Каролев беше съветник на бившия икономически министър Божидар Лукарски. Каролев изрично подчерта, че никой друг не би пострадал и не би имал по-малка пенсия, ако взема втора пенсия – т.е. от универсален пенсионен фонд. Той изключи възможността, че управлението на пенсионните фондове е лошо.

Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?

"Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване, изчезват, вместо да се увеличават. Недоумявам какв...

"Дали е по-сигурно 1 лев във вашия джоб или 1 лев в моя джоб и да разчитате, че аз ще ви го дам" – така Каролев защити пенсионните фондове извън НОИ. Той призова всички хора да искат да бъдат осигурявани на реални пари и да се увеличава процентът на вноски за пенсия. Солидарната система трябва да я има, но тя трябва да е поддържаща, категоричен беше Каролев.

"Размерът на пенсията във втория стълб зависи какви вноски са правени, от нас или работодателя, колко години са правени тези вноски и как се управлявани тези пари. Със сигурност ще има изненадани. Всеки трябва да знае кой е пенсионния му фонд и влизат ли там вноски." Това каза в интервю за bTV бившият социален министър Иван Нейков.

"В различните пенсионни фондове са събрани 15 млрд. лева. Близо 3 млрд. лева от тази сума са от управлението ѝ. Между първия и втория стълб не трябва да има противопоставяне, каквото се опитаха да насадят у хората. Говореше се, че в първия стълб са сигурни, а във втория не се знае какво ще направи секретарката. Говореше се също така, че парите на хората ще бъдат изядени от таксите, а това не е точно така. Не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб. Идеята ми е, че първият и вторият стълб трябва да работят заедно и да не се противопоставят един на друг. Всичко това е за доброто на хората и техните пари", обясни Нейков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...