И „Енерго Про” ще съди България

31807
И „Енерго Про” ще съди България
Снимка: Getty Images/Guliver

Електроразпределителното дружество „Енерго Про” ще съди България в Международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. Това съобщава „Труд”, цитирайки източници от компанията.

Още в средата на миналата година друго от ЕРП-тата - ЕВН, което доставя ток в Южна България, заведе дело срещу страната ни в същия съд. То вече е стартирано. При “Енерго Про” тече процедура по изчакване пред арбитража, при която компанията има срок доброволно да се разбере с българската държава.

НЕК заведе дело срещу "Енерго про" заради малко над 11 млн. лева

След като през тази седмица НЕК стартира процедура за отнемане на трите електроразпределителни дружества, стана ясно, че Националната е...

Трите ЕРП-та у нас са заплашени от отнемане на лицензите им заради неизплатени задължения към НЕК в размер на близо 350 млн.лв. ЧЕЗ има срок да покрие своите дългове до утре, а ЕВН и „Енерго Про”- до петък. По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че до момента НЕК не е получила пари от дружествата.

Междувременно стана ясно, че НЕК все още не е върнала 32 млн. лева на ЕВН. Парите бяха преведени преди седмица от частната на държавната компания като заем. НЕК обяви, че не ги иска и ще ги върне. “Не сме върнали парите, защото уточняваме какви са - заем или друго плащане”, обясняват от НЕК.

На среща с предствители на германския и френския бизнес у нас днес президентът Росен Плевнелиев пък призова вината за проблемите с дефицитите в енергетиката да не се прехвърля върху ЕРП-тата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика