Има ли необявена пред обществото промяна в собствеността на "Булгартабак"?

7750
Има ли необявена пред обществото промяна в собствеността на "Булгартабак"?
Снимка: БГНЕС

От януари 2015 година насам има промяна в собствеността на „Булгартабак”. Това твърди в свой материал сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Според информацията в началото на тази година един от офшорните собственици на австрийската фирма BT Invest GmbH, която е собственик на "Булгартабак", е сменен.

Бивш шеф на "Булгартабак" осъди държавата

Бившият шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му Мирела са осъдили прокуратурата да им плати общо 20 хил. лв. обезщетение. Софи...

Лихтенщайнската офшорка Livero Establishment, която държи BT Invest, е продала своя дял от 50% от BT Invest на друга лихтенщайска фирма - Stiga Anstalt. Това е посочено в австрийския търговски регистър, твърди "Биволъ".

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сама посочи, че макар Livero да се контролира еднолично от TGI Middle East FZE, реалното лице, което фактически ще упражнява правата на контрол върху "Булгартабак", се явява физическо лице. Изявлението на КЗК дойде в края на февруари миналата година. "Биволъ" добавя, че сега КЗК посочва, че няма информация за промяна на собствеността на "Булгартабак".

Приватизацията на "Булгартабак" се осъществи през 2011 година след 13 години опити това да се случи. Тогава "ВТБ Капитал" брои 100,1 млн. евро за тютюневата компания, но след това продава актива на Livero, като сделката е завършена през 2014 година. В два поредни материала от август тази година, "Биволъ" твърди, че всъщност сделката е параван, за да се прикрие пране на пари. Изданието казва, че мажоритарен дял (55%) в Livero държи Panim - фондация с участието на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и банкерът Цветан Василев.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com