Искат ново поскъпване на тока

5227
Искат ново поскъпване на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

Националната електрическа компания (НЕК) иска промяна на цените на електроенергията, съобщава "24 часа". За целта организацията е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) такова искане.

Цените на тока бяха определени на 01.07.20 г. Като мотив за искането на НЕК е посочено поскъпването на квотите въглероден двуокис на борсата. Според националната компания в решението на енергийния регулатор тогава е заложена прогнозна цена на въглеродните емисии от 22 евро на тон, а средната цена за второто полугодие на 2020 г. е 29 евро на тон. В началото на годината пък е надхвърлила 31 лева.

Мая Манолова предупреждава: Предстои шоково поскъпване на тока (ВИДЕО)

"До 1 март предстои енергийните дружества да обявят своите цени за следващия регулаторен период. Промени в Закона за енергетиката ...

Според дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете “Ей И Ес Марица-изток 1” и “КонтурГлобал Марица-изток 3” НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни емисии за двете централи. Към 28-ми януари, когато е внесено искането за увеличение на цените, сумата, която трябва да похарчи НЕК за квоти, се е увеличила със 149,7 млн. лева. С толкова е скочила и компенсацията, която компанията трябва да получи от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Пламен Младеновски - ръководител на дирекция “Електроенергетика и топлоенергетика” в комисията - съобщава при обсъждане на доклада на експертите, че при първите търгове за годината - в началото на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория. На следващите търгове са постигнати още по-високи цени, като на 11-ти февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса пък цената е надминала 40 евро на тон, което никой не очаквал. Прогнозата е била за поскъпване с 20%.

В доклада на експертите на КЕВР е посочено, че при искането на НЕК, което е от 28-ми януари, допълнителните разходи за квоти са в размер на 149,73 млн. лева, но пък приходите във фонд “Сигурност на електроенергийната система” се увеличават със 159 000 000 лева, тъй като един от източниците на пари в него са именно продажбите на квоти емисии. Младеновски е направил изчисления и при новите по-високи цени, според които допълнителните разходи, които ще възникнат за двете американски централи, са в размер на 247 000 000 лева, но пък приходите във фонда ще се увеличат с 251,5 млн. лева.

Заключението на експертите на енергийния регулатор е, че тъкмо заради това уравняване няма нужда да се променя цената “задължения към обществото”, а оттам и цената на тока. Все пак крайното решение ще се вземе днес, 17-ти февруари, когато е откритото онлайн заседание за определяне на новите цени.

В доклада за националната ни сигурност де факто се иска поскъпване на тока

"За осъществяване на пълна либерализация на електроенергийния пазар е необходимо постепенно отпадане на регулираната цена на електроене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com