Ивайло Мирчев и Йордан Цонев в битка за Пеевски и многомилионните кредити от ББР

10004
Ивайло Мирчев и Йордан Цонев в битка за Пеевски и многомилионните кредити от ББР
Снимка: БГНЕС

Дали има нещо незаконно в отпуснатите кредити от ББР, трябва да установи проверката. Сигнализираме от 2017 година, затова ГЕРБ казва, че е претоплена манджа. Министерството на икономиката беше отдадено под концесия на Пеевски и ДПС. А предишният министър на икономиката Лъчезар Борисов е подписвал тези кредити – лично ги е одобрил, към Пеевски, към Вълка, към собственика на "Инса ойл" точно по времето, когато купува Общинска банка. Това заяви Иво Мирчев, депутат от "Демократична България" (ДБ) в 45-тото Народно събрание.

ББР е банка, която трябва да подкрепя малкия и среден бизнес. Да се отпускат кредити за такъв бизнес е нормално. Големият въпрос е защо се отпускат кредити за големи фирми и то, свързани не с кого да е. В устава на ББР пише, че не се отпускат заеми на фирми, където има свързани политически лица – Делян Пеевски какъв е? Да не стане като КТБ, попита Мирчев пред Нова телевизия.

Лъчезар Борисов: Някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на ББР

"Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие и за останалите неща, к...

"Практиката показва, че какъвто и бизнес да хване г-н Пеевски, той фалира", заяви депутатът от 45-тото Народно събрание. Той попита какво е обезпечението и добави и следния въпрос – дали получилите заеми от ББР големи фирми не са факт, защото от друга банка не могат да вземат поради състоянието си?

Попитан относно твърденията, че за кредитите за 8-те големи фирми, лихвата е между 2 и 4 процента, а за заеми към малки и средни фирми лихвата е 10%, Мирчев потвърди и каза, че проверката ще покаже. Според него, сега към фирми, свързани с Пеевски, има далеч повече от 250 млн. лева заеми от ББР – сумата, която от ДБ сочеха преди време.

"Според нас Бойко Борисов управлява бих казал цялата тази престъпна схема, която ощетява българските граждани", убеден е Мирчев. Той смята, че ще е много интересно хора, работещи в ББР, да проговорят.

Финансовият министър Кирил Петков напусна "Да, България" преди повече от 3 години – той беше учредител на партията, но после се зае с друга дейност. Няма синхрон между нас. Това, че той нареди проверка, е правилно, настоя Мирчев.

Отговорът

Нинова: От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите

От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Facebook. "Когато беше тру...

Г-н Пеевски никога не е имал кредити от ББР нито в лично качество, нито като собственик на юридическо лице – нито той, нито членове от неговото семейство. Говорили сме с г-н Пеевски и имаме документи, които го доказват. Доколкото знам, г-н Пеевски е бил миноритарен собственик в една от фирмите в холдинга на „Булгартабак” (припомняме, че Благоевград-БТ АД има кредит за милиони от ББР). Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, известен с реномето на говорител на Пеевски по големите телевизии.

Цонев не пропусна да критикува финансовия министър Кирил Петков – защо не е казал къде Пеевски участва в управлението на фирма, получила кредит от ББР. "Журналистическите разследвания са хубаво нещо, журналистическите разследвания са нещо полезно, но те не са факти. Очакваме от министрите да изнасят само факти. Моят призив е финансовият министър да излезе и да каже ясно и точно – иначе излиза така: "Една жена на пазара, каза че ...", обясни Цонев.

Йордан Цонев припомни, че ЕЦБ направила одит на банковата ни система заради желанието ни да влезем в чакалнята на еврозоната и че в ББР не било открито нищо. ББР има 38 процента капиталова адекватност, при средно за страната 20% (какви са изикванията в ЕС, научете тук). "Сега на кой да вярваме – на Мирчев, дето тук говори, на министъра, който е от една седмица на работа, но има харвардско CV", попита депутатът от ДПС.

Ако искат малко и средно кредитиране, да сложат лимит на ББР, предложи Цонев. И определи финансовият екип на служебното правителство като свързан с "Кръга Капитал", но не трябвало от първата седмица да се хващат с "недоказаните тези" на този кръг. Той намекна и за вид репресия "по журналистически разследвания".

"Няма партии на статуквото и промяната - ако беше така, Републиканската партия в Америка сега трябваше да я изчегъртат. Има партии и хора, които искат да се променят и такива, които не искат", заяви Цонев. "Дойде служебният кабинет, за да се съгласят всички с нашата теза от 2016 година, при това разписана в програмата ни", добави той, визирайки позицията за експертно правителство, обединено в изпълнение на национални цели. Цонев заяви и, че ако в следващия парламент имало такова правителство, "пак" можело да е без участие на ДПС, но с подкрепа по политики.

България: търсят се следите на близо един милиард лева

Служебният кабинет има по-малко от два месеца за разплитане на обръчи, затягани десетина години. Вчера бе обявена проверка в още една г...

За програмата, за която сега Цонев отново повтаря, заговори покойният председател на БАН академик Стефан Воденичаров и хора около него (кои са тези хора, припомнете си ТУК) още преди няколко години. Какви бяха подробностите – припомнете си ТУК! В края на 2018 година де факто същото каза и Ахмед Доган. "Сега ли го разбрахте, г-н президент - добре дошли в ДПС", каза Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com