Животновъдите са в загуба от около 70% от произведената продукция

4728
Животновъдите са в загуба от около 70% от произведената продукция

Единствената подготовка на животновъдите е да минат към крайни мерки – да разпродават и да фалират. Ние алармираме за тези неща още от декември, когато бяха преведени някакви субсидии на животновъдите. Драстично цените на млеката започнаха на падат. От декември до сега 35% надолу е изкупната цена на суровото мляко. Фуражите са се вдигнали с 35% нагоре в последните месеци. През януари тон пшеница е бил 320 лв., а в момента е 420 лв. Животновъдите в момента са в загуба около 70% от тяхната произведена продукция. Това коментира в предаването "Преди всички", БНР животновъдът Танчо Колев преди срещата при премиера Бойко Борисов за цените и спекулата, предаде КРОСС.

Той посочи, че средно за страната изкупната цена на млякото през януари е била 75 ст., а в момента тя е около 50 ст. Себестойността на литър мляко при тези жеги и този драстичен спад на млеконадоя е около 68 ст., подчерта той.

Б.Синапов: Животновъдният отрасъл е на ръба на фалита

Българският потребител е забравил вкуса на българските продукти, които се произвеждат в България – говоря за месото и месните п...

Колев е категоричен, че в момента у нас няма достатъчно краве мляко: България си е изпълнила 50% от квотата за сурово мляко, която е за всички европейски страни. Това значи, че ако останем само с прясно мляко да произвеждаме млечните продукти, ще има недостиг на пазара. Но основно в нашите магазини има млекозаместителни продукти, които все още си позволяват да ги нарекат сирене и кашкавал – това, което алармираме отдавна. Това убива животновъдството. Трябва да има твърда ръка и намеса на държавата. Държавата не си върши работата, защото тук имаме Наказателен кодекс, който трябва да действа за измамата на потребителя.

Запитан къде се къса веригата между животновъди, преработватели и потребители, Колев отговори: Веригата се къса още в бързото влизане на България в ЕС, когато трябваше да се изтеглят много пари за модернизация на фермите, а лихвите бяха около 19%. Тук в момента ние работим основно за банките и за мандрите.

Колев призова държавата да си влезе във функцията и да не контролира само млекопроизводителите, а да контролира в крайната верига потребителя: Ние сме обидени като потребители и производители, защото във веригите магазини се стимулира потребление, от което е ощетен целият български народ с едни високи цени за некачествени продукти. Това е един продукт на имитираща продукция, която в момента е по-печеливша от наркотиците, защото се продава законно във всеки магазин без да се търси отговорност. Тук куца държавата.

Редактор: Ая Косарова

18 млн. лв. допълнително за надзор и ликвидиране на болестите по животни

Правителството предостави 18 млн. лева допълнително по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2012 година, предаде БГН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика