Каракачанов и НФСБ не са чували "Газпром" да пречи на добива ни на газ

4688
Каракачанов и НФСБ не са чували "Газпром" да пречи на добива ни на газ
Снимка: Getty Images/Guliver

Нито коалиционният партньор, нито партията на вицепремиера Валери Симеонов имат информация, подкрепена с конкретни сигнали за това руският гигант "Газпром" да пречи за добива на нефт и газ в България.

Репортер на Actualno.com потърси партията на Симеонов - НФСБ за коментар относно вчерашните думи на вицепремиера за ролята на "Газпром" относно собствения добив на газ на България. От там обаче отказаха да коментират темата. Към момента на публикация на материала г-н Симеонов не беше открит на личния си телефон за коментар.

Симеонов: В коалицията има много напрежение, на изборите вероятно няма да сме заедно с ВМРО

Никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция - при това напрежение по-скоро няма да се явим. Това каза виц...

Припомняме, че вчера (19 февруари) Симеонов заяви пред телевизия "Европа", че руският енергиен монополист е основната причина България да не може да се възползва от енергийните си ресурси. Симеонов запита индиректно колегата си "патриот" и силов вицепремиер Красимир Каракачанов защо българските служби не правят нищо по въпроса.

"Аз съм бил на конгреса на UKIP на Найджъл Фараж във Великобритания, точно на годишната конференция, където бяха изложени факти за намесата на Русия директно през "Газпром" в саботирането на опитите за добив на собствен нефт и газ, което става в България. България защо няма собствен нефт и газ?! Това, което стана в Генерал Тошево например - директно "Газпром" се намеси през няколко паравоенни организации, които се изсипаха в Генерал Тошево и симулираха масов протест. Включително имам подозрение за тези бавни темпове, с които се проучва находището при "Хан Аспарух", "Силистар", едни забавяния, едни полугодишни спирания, имам силни съмнения, че и там има влияние на руски икономически интереси", каза Симеонов.

Днес (20 февруари) обаче Каракачанов заяви, че няма данни "Газпром" целенасочено да пречи за добива на нефт и газ в България. "Нямам такава информация. Истината е, че когато се заговори преди няколко години за шистов газ, имаше лобита, които подкрепяха финансово "за" или "против" каузата за добив на шистов газ", заяви той.

За Каракачанов е проблем, че така и на хората не е било обяснено каква е разликата при добив на конвенционален газ и шистов газ. "Русия като един от най-големите износители на газ за Европа няма интерес другаде да бъдат разработвани други находища, защото това би намалило техните приходи. Но за целенасочени опити и подривни действия в България - нямам такава информация", повтори той в интервю за БНТ.

"Газпром" предупреди Европа за опасността от недостиг на газ

Европа скоро ще се сблъска с недостиг на газ и повишаване на цените на природното гориво, ако вместо да увеличи доставките от „Га...

Припомняме, че в края на миналата година малко над половината от избирателите в община Генерал Тошево участваха в местен референдум срещу добива на газ в района и близо 97% от тях отговориха положително на въпроса "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?". Този изход от допитването не е изненадващ, като се има предвид мощната офанзива на местни зърнопроизводители, подкрепяни от кмета на общината и от политици срещу проекта на "Русгеоком БГ" за добив на конвенционален газ. 

Находището "Спасово" е част от открити в блок "Добрич" залежи на природен газ, които според предварителни данни са 1 млрд. кубични метра. Фирмата "Русгеоком БГ", която е проучила терена и има договор с държавата за разработката му, обаче заяви, че няма да се откаже от инвестиционните си намерения.

В района има добив на конвенционален газ, но от по-малко кладенци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика