Караниколов: "Емко" дължи пари на военното министерство за наем на складове

6171
Караниколов: "Емко" дължи пари на военното министерство за наем на складове
Снимка: БГНЕС

Оръжейното дружество "Емко" не е плащало за наетите складове от Министерството на отбраната, където съхранява продукцията си. Това разкри министърът на икономиката Емил Караниколов след изслушването пред депутатите от икономическата комисия по проблемите с "Емко" и "Дунарит".

Така той отхвърли обвиненията на "Емко", че държавата не е помогнала на частната оръжейна фирма, предоставяйки ѝ складове за продукцията.

Припомняме, че лицензът на "Емко" беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси. Оттогава не е възстановен, въпреки че ръководството на компанията уверява, че всички предписания са изпълнени. Полицията приключи с проверката си вчера, а МВР се ангажира да предостави доклада със заключенията си не по-късно от 4 октомври. След това междуведомственият съвет по отбранителна индустрия ще решава дали да разреши на дружеството да извършва търговска дейност или не.

Днес (27 септември) в парламентарната комисия по икономическа политика в Народното събрание Караниколов представи информация за дейността на "Емко" и "Дунарит". Точката беше включена дневния ред след като преди седмица работници от "Емко" протестираха пред сградата на парламента заради отнетия лиценз за търговия на дружеството. Тогава депутати от БСП се срещнаха с протестиращите и поискаха изслушването.

След него Караниколов коментира пред журналисти, че предложенията за промени в законодателството, с които да може да се отнема лиценз за производство в дружества от военно-промишления комплекс, ако те са извършили нарушения, ще бъдат подготвени след приключването на случая с "Емко".

"Емко" не си плаща на Министерство на отбраната от много време, това коректно ли е? Как да му дадем нови площи?", попита риторично министърът.

Караниколов се защитава за военно-промишления комплекс - не вземал сам решенията

Искам да кажа, че "Дунарит" няма никакви проблеми. Днес дори знам, че "Кинтекс" ще преведе заплащане за поредната пратка от завода. Тов...

От неговите думи стана ясно, че утре има среща между "Кинтекс" и "Емко", за да разговарят за взаимоотношенията си по-нататък. Караниколов оповести и за един телефонен разговор, а именно - изпълнителнителният директор на ВМЗ се е обадил да разговаря със собственика на "Емко" Емилиян Гебрев, но не е имало договорки за цена. "От ВМЗ са питали дали дружеството продава стоката или част от нея, без да конкретизираме коя", разкри още министърът.

"Няма как ВМЗ да купи нещо, което "Емко" не иска да му продаде", заключи той. Караниколов предположи, че може би тези разговори ще продължат, но към момента няма нищо договорено. По повод един от договорите, Караниколов оповести, че самото дружество "Емко" с писмо от 31.08. е поискало анулиране на приемно-предавателните протоколи и на фактурите. "Това означава, че не знаем дали и те искат да има такъв договор". Министърът изрази очакване, че на 6 октомври, когато се събира междуведомственият съвет, лицензът на фирмата ще бъде върнат.

Пред депутатите министърът заяви, че „Емко“ e подалo иск в Административния съд в София да се разгледа спирането на лиценза им.

„Спирането на лиценза не е акт на министъра на икономиката, а на целия междуведомствен съвет“, посочи той и допълни, че решението за спиране на лиценза е било единодушно.

Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври

Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври. Това заяви пред БНР икономическият министър Емил Караниколов. Припомняме, че...

Министърът не успя да отговори на въпроса защо докладът на МВР, от който зависи дали лицензът на дружеството ще бъде върнат, ще се забави с над 10 дни.

Той на няколко пъти уточни, че държавната ВМЗ-Сопот ще продава продукцията си вместо "Емко" на пазарите, договорени и спечелени от частната фирма, чрез търговската компания "Кинтекс". 

"Предвид това, че не се знае кога ще бъде възстановен лицензът на „Емко“, надявам се сега на 6-и да бъде възстановен, "Кинтекс" пристъпи към разваляне на договорите. Но веднага беше подписан договор с ВМЗ-Сопот. Реално цената, която ВМЗ-Сопот даде, е с около 10% по-ниска от тази на "Емко". Това означава, че дори при забава от 10 седмици на доставката на стоката към третата страна, това ще бъде покрито от разликата, която е дадена като по-добра цена от ВМЗ-Сопот", заяви той.

Недопустимо е такова противопоставяне на частни и държавни фирми, коментира Румен Гечев от БСП и настоя държавният интерес да бъде защитен. 

"За мен това е абсолютно недопустимо - българските държавни институции да създадат ситуация, в която ние да рискуваме сделки за стотици милиони, износи, само и само, за да изпълним нечии интереси. Българската държава от цялата тази работа може само да загуби, какво ще спечели. Ще икономиса 10% от единия джоб, плюс на другия - към посредника", категоричен беше социалистът пред парламентарната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com