Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври

2647
Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври
Снимка: БГНЕС

Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври. Това заяви пред БНР икономическият министър Емил Караниколов.

Припомняме, че лицензът на оръжейното дружество бе временно отнет заради формални нередности, свързани със съхранението на боеприпаси. Последваха серия от протести на работещите в "Емко", включително пред Народното събрание, които заподозряха сценарий за "притискане" на предприятието.

Караниколов: Няма скандал с ВМЗ, има проблем само с "Емко"

"Не бих казал, че има скандал във военно-промишления комплекс. Правителството стои зад работниците. В едно от дружествата има проблем. ...

На 6 октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на "Емко", каза министърът. Такова заседание бе насрочено за 25 септември, след като премиерът Бойко Борисов каза на заседание на Министерския съвет миналата седмица, че казусът трябва да бъде решен бързо.

В понеделник обаче от МВР се оправдаха, че проверките са приключили, но обобщаването на резултатите от тях и докладът ще са готови до 4 октомври. Атаката на правителството срещу "Емко" започна в момент, когато стана ясно, че дружеството е на път да придобие русенския военен завод "Дунарит". За него имаше апетити и от офшорка, свързвана с депутата бизнесмен Делян Пеевски. В резултат на отнемането на лиценза тонове договорена за износ за Индия продукция на "Емко" са блокирани.

"Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза", каза министърът, като подчерта, че става дума за лиценза за износ и внос, тъй като дружеството има лиценз за производство и вътрешна търговия. По думите му в Междуведомствения съвет е получена справка от МВР за констатирани нарушения, свързани със съхранение на боеприпаси.

"Такъв е законът, за съжаление. Аз също разбирам нонсенса. Когато има проблем със съхранението, е логично да се позволи износа, за да могат да бъдат изнесени, но пък в закона в момента, текстът на нормативния акт казва, че се спират лицензите за износ и внос. Ако бяхме тръгнали да изменяме закона и да се спира лиценза за производство, щяхте да кажете, че го правим точно за конкретния случай", коментира Караниколов.

Държавата ще се опита да вземе "Дунарит" на база на дълг на Цветан Василев

Държавната консолидационна компания (ДКК) ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на "Дунарит" - на публична продан. Тов...

По повод на предстоящите важни оръжейни търгове, които, изглежда, ще бъдат пропуснати от "Емко" и във връзка с които се твърди, че точно те може да са евентуалната причина за атаките срещу дружеството, Караниколов коментира: "Първият международен търг е в началото на октомври. Ако "Емко" си отстранят нередностите, във връзка с които им е спрян лицензът за износ и внос, те могат да се явят на тези търгове".

Един от директорите на "Емко" - Валентин Тахчиев, който също коментира темата пред БНР, каза, че не е оптимист за връщане на лиценза на 6 октомври и обвини министъра на икономиката, че казва неистини за дружеството. По думите на Тахчиев всички констатирани нередности от служба КОС са отстранени. По думите му след отстранените първоначално посочени нередности "всеки ден идва проверка и тази проверка донажда нови, нови и нови изисквания, за които издава нови и нови предписания".

Валентин Тахчиев допълни, че предприятието в момента работи, тъй като лицензът за производство, съхранение и търговия в страната не му е отнет. Проблемът идва от това, че с отнемането на лиценза за внос и износ дружеството няма как да си доставя компоненти за изделията, които ще се изчерпят, и работата ще трябва да спре. "След 10-15 дена ние ще изчерпим компонентите и няма как да си внесем нови", обясни Тахчиев и прогнозира, че на важния оръжеен търг на 2 октомври предприятието ще бъде отстранено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com