КФН "проспала" срива на "Олимпик"

10492
КФН "проспала" срива на "Олимпик"
Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала срива на застрахователната компания "Олимпик" от Кипър, в резултат на който около 250 000 автомобила в България остават без "Гражданска отговорност" и Каско. КФН носи и политическата отговорност, че е допуснала това.

Около това становище се обединиха председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров и Борислав Богоев, бивш заместник-председател на КФН, които коментираха случая по БНР. Припомняме, че по-рано тази година стана ясно, че председателят на комисията Карина Караиванова получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лева.

Ще получат ли клиентите на"Олимпик" парите си обратно?

Шофьорите, чиито застраховки "Гражданска отговорност" изгоряха след фалита на кипърската "Олимпик", едва ли ще получат обратно парите с...

Премиерът Бойко Борисов вече разпореди на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на КФН да проучат ситуацията с фалиралия кипърски застраховател.

Според Владимир Тодоров трябва да бъде питана КФН колко пъти се е обръщала към регулатора в Кипър. "И въобще обърнала ли се е към кипърския регулатор да каже: Колеги, вашият застраховател тук не плаща, бави, има недостатъчно резерви и т.н. Така че има начини за въздействие."

По думите на Борислав Богоев, "не нещо, а всичко" е било проспано от регулатора в казуса с "Олимпик": "И ако регулаторът беше излязъл и беше казал: Внимавайте с тази компания! Ама това било намеса. Няма такова нещо. Сега, какво правим ние? Тичаме след събитията. Нали ролята на този регулатор е преди това да вземе своите мерки и решения. Къде отидоха тези 60 миилона на година от застраховките на българските граждани? Това е изтичане на национален капитал. Кражба на национален капитал. Защото тези пари, не са пари на застрахователя. Това са пари на застрахованите лица и те са елемент на националното богатство".

По време на работата си в КФН, Богоев е изпратил проверка в българския клон на "Олимпик" заедно с ДАНС.

Клиентите на "Олимпик" вече могат да изберат друг застраховател

Всички, които имат задължителна застраховка "Гражданска отговорност" в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще...

"Влязохме на проверка, за да им покажем, че тук не могат да си разиграват коня. Написах на техния регулатор: "Вие, ако искате, идвайте с нас на проверка, но аз влизам". И долетяха със следващия самолет".

КФН има достатъчно правомощия, в това число и да забрани продажба на застраховки.

Тодоров изтъкна, че някои от обезщетенията по тази застраховка са нужни веднага заради спешността от лечение на пострадали от катастрофи, но от фалирала компания застраховки едва ли ще се получат.

Както се разбра, седемте общински ДКЦ-та и болница "Св. Мина“ в Пловдив са били застраховани във фалиралата "Олимпик", съобщи зам.-кметът по здравеопазване Розалин Петков. Представител на "Олимпик" за Пловдив и Южна България е зам.- председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева от Реформаторския блок.

КФН обяви кога ще бъдат прекратени застраховките на клиентите на "Олимпик"

Застраховките на клиентите на "Олимпик" ще бъдат прекратени на 17 август, обяви Комисията за финансов надзор. Тогава се очаква в кипър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...