Когато в Златни пясъци ги няма германските летовници, но курортът е пълен

10152
Когато в Златни пясъци ги няма германските летовници, но курортът е пълен
Снимка: iStock

Курортът Златни пясъци на Българското Черноморие е пълен - благодарние на местните туристи. Обикновено базата е заета на 80% от германски летовници, но сега те се броят на пръсти, се казва в репортаж на "Тагесшау", цитиран от Deutsche Welle.

Блюдата с месо и риба са прецизно подредени в бюфета, персоналът е оборудван с ръкавици и предпазни маски, а всички прибори биват старателно дезинфекцирани. Управителката на хотел "София" в курорта Златни пясъци Маргарита Христова изглежда доволна от това, което вижда.

"Изпълняваме на 100 процента мерките за сигурност", казва тя и уверява, че дотук нито един от гостите на хотела на се е заразил с коронавирус. Но от няколко дни масово биват отказвани резервации - най-вече от германски туристи, след като правителството в Берлин призова германските граждани да избягват пътуванията до Златни пясъци. "Мислехме, че през август ще компенсираме късния старт на сезона, но това предупреждение и липсата на германски летовници превърнаха в реалност най-лошите ни опасения", казва в тази връзка Христова.

"Ние сме жертва"

Проблемът е в това, че дори и за малко на брой почиващи, Христова се нуждае от пълен състав на персонала, който да обслужва гостите на бюфета, да дезинфекцира шезлонгите край басейна и т.н. Благодарение на българските и румънските туристи, хотелската база е добре запълнена, разяснява управителката. "Но обикновено 80 процента от нашите гости са германски туристи", добавя тя.

Лятото на Тони Димитрова: Между прохладата в Странджа и чара на Бургас

Избирам да ходя до морето, вървя с кучето всеки ден. Да се грабна да почивам, това може да стане в Странджа. Това е изключително място....

Тя, както и много други хотелиери, се ядосват на решението на германските власти да издадат предупреждение за пътуване до северното Българско Черноморие. Ръстът на новите заразявания с коронавирус в района на Варна се дължи основно на два старчески дома, превърнали се в огнища на заразата. "И това няма нищо общо с обстановката в Златни пясъци и другите туристически центрове в района. Но сме жертвата в случая", казва Христова.

На същото мнение е и Улрих Хепе, управител на двете основни летища, на които пристигат туристите. Той е убеден, че предупреждението за района на Варна изпраща напълно погрешен сигнал: "Почивките на българското Черноморие си остават безопасни", уверява германецът.

Броят на пътниците, пристигащи на двете летища, е намалял от 5 милиона души през 2019 година на един милион през това лято. След издаването на предупреждението за пътуване са били отменени много полети. В Златни пясъци това по нищо не личи, тъй като курортът е добре запълнен. Но в сравнение с други години плажът е пуст, твърдят местните хора. Повечето туристи тук са българи или румънци, германци почти няма, уточняват от "Тагесшау".

"Коронавирусът е навсякъде"

А който - въпреки предупреждението - е дошъл да почива, просто не желае да си проваля отпуската. "Дезинфекцирам се вътрешно", казва един младеж от Баден-Вюртемберг, който, заедно с приятели, пие бира под сянката на един чадър. "Отнасяме се сериозно към предупреждението", казва друга туристка от Германия, която откриваме да лежи на плажа с приятеля си. "Не може на всяка дреболия да реагираме с отказ от пътуване. Коронавирусът е навсякъде, затова предупреждението би трябвало да важи за всички дестинации", добавя мъдро летовничката.

Има ли "туристически патриотизъм" и какво плануват българите за лято 2020?

В условията на коронакризата България, закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите з...

Който вечерно време реши да се разходи по крайбрежния булевард със заведения, задължително трябва да спазва дистанция и да носи предпазна маска. Но колкото повече напредва вечерта, а алкохолният градус се показва, толкова по-малко хора спазват предписанията. Само посетителите на нощните заведения са длъжни да дезинфекцират ръцете си и задължително им мерят температурата на входа. Повечето дискотеки в курорта не работят заради пандемията, а малкото останали отворени са препълнени.

Провален сезон

В хотел "София" управителката Маргарита Христова разглежда списъка с гостите. И открива в него един единствен летовник от Германия. Всички останали или са отменили резервациите си, или вече са се прибрали у дома. А нови до края на сезона не се очакват.

Както и повечето други хотелиери, Христова също ще приключи сезона по-рано от планираното. И може само да се надява, че догодина няма да има повече предупреждения за пътуване, завършва материалът.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика