Конкурсът за Белене е предрешен. Това е картелно споразумение, обединиха се експерти

7066
Конкурсът за Белене е предрешен. Това е картелно споразумение, обединиха се експерти
Снимка: Министерство на енергетиката

Конкурсът за АЕЦ Белене е предрешен. Това е картелно споразумение. Изпълнението на проекта Белене ще продължи 10 години, около тезите се обединиха експертите Атанас Тасев и Иван Хиновски в ефира на БНТ. Те обаче имаха някои различни аспекти на тезите си.

Кой е строи Белене обяви вчера премиерът Борисов, разкривайки държавите и фирмите, подали документи да участват в състезанието за новата АЕЦ на България. Според Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ "Белене", но "Росатом" е с водеща роля

Според Атанас Тасев състезанието е предрешено." За мен беше очаквана новина и крайното решение е някак предопределено. Консорциумът е особен вид обединение. За Росатом беше ясно, но важното е, че той взема доставчиците за не ядрената част. Сега те участват със стоков кредит и облекчават схемата за финансиране на Росатом.", коментира той.

Иван Хиновски път подчерта, че сме много далече от състезание въобще, защото официално според Росатом е подписан само Меморандум за сътрудничество. 

"На сайта на Росатом е обявена 1 страница с информация, че това е меморандум за разбирателство. Но между това и истински консорциум минават години. Във Финландия – 5 години, в Унгария – 2-3 години. Така че хубаво е, ама ще мине време. От друга страна е изключително рисково. В случая за Белене се случва точно картелно споразумение. Другите двама играчи без главният – Росатом – нямат никакъв шанс. Няма конкурентност вече",каза Хиновски.

Тасев подчерта, че успокояващото в случая, е , че "всичко, което се провежда в момента е под контрола на парламента. Министърът на енергетиката е опълномощен да преговаря без държавни гаранции и държавно стимулиране. Компаниите ще работят в условията на ограничение. Те ще носят рисковете като собственици. Действително това е картел, но ограничителните условия от парламента, ще ги накарат да действат пазарно. Съгласен съм, че няма да се стигне бързо до финала", каза Тасев.

Петкова подкрепи Борисов: Обединиха се три световни лидера в ядрената енергетика за АЕЦ "Белене"

Че Русия ще участва в строежът двамата експерти дори не разискваха. Но се оказа, че висш политик е казал - Няма значение кой ще строи Белене, щом не е държавата, сподели Хиновски. Той обаче отказа да каже кой е този политик.

Има няколко притеснителни неща в проекта според него: "Този проект реално няма проект. Има редица изследвания, които трябва да бъдат довършени, преди началото на проекта. И това трябва да го плати сега бъдещият инвеститор", подчерта той.

Колко ще струва централата?

Според Тасев, максималният определен в момента бюджет от 10 млрд. евро, е дори малко завишен. 

Според Хиновски обаче световните пример показват друго. Например подобна АЕЦ в Унгария е струвала 12 млрд. евро. Като там е имало държавни гаранции, и централата е строена и с държавно участие.

Тасев го контрира, че унгарският проект е скъп, заради новите цени, на които ще продават суровината, а "ние ще продаваме на стари". Според него е важно и дали апортната вноска от 1,5 млрд. евро ще се признае, ако това стане, "държавата може да претендира за участие в бъдещият оператор на енергията".

Индулгенция за АЕЦ Белене

Трябва или не трябва да бъде строена АЕЦ "Белене"? Българската академия на науките (БАН) трябваше да даде отговор на този въпрос, но сл...

След колко време ще бъде построена централата, ако стартира проекта? Минимум 10 години, съгласиха се двамата екксперти.

Хиновски подчерта, че "няма случаи в света ядрена енергетика да бъде използвана за производство на водород. Навсякъде се говори за син и зелен водород. Ние имаме шанс с проектите, с които ще се затворят Мариците, да произведем такива. Ние нямаме нужда от нови мощности следващите 10 години", а имаме нужда от нови ВЕИ мощности.

Колко ще струва произведеният ток от АЕЦ Белене - прогнози

Няма да има по-ниска цена на тока, а самата централата не е скъпа. Продуктът ще струва между 40 и 50 евро на мегаватчас. Това показват изчисленията, цитирани от Атанас Тасев.

Според Хиновски пък токът ще струва 82 евро на мегаватчас. Защото една от незивестните е точната цена на самият проект АЕЦ Белене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com