КТБ чакаше парите от "Южен поток", но не стана, твърди Хампарцумян

44094
КТБ чакаше парите от "Южен поток", но не стана, твърди Хампарцумян
Снимка: БГНЕС

Няма струпване на хора. Ние започваме работа от 8:00 часа, на места е имало по 10-20 души, но наистина няма смисъл всички да се втурват – парите няма да свършат. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор и председател на УС на „Уникредит Булбанк” относно тегленето на гарантираните влогове от КТБ.

Банкерът смята, че хората вярват на банките и че няма да има изтегляне на средства извън банковата система. Банките на пазара не са едни и същи – всеки трябва да избира при много фактори, посочи финансистът.

Утре започва изплащането на гарантираните влогове в КТБ

От 4 декември 9 банки започват изплащането на гарантираните суми на вложителите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ), предаде БГНЕ...

Хампарцумян потвърди, че сега действително никой в банковия сектор не иска „да е пръв в предлагането на лихва при депозитите”. В това отношение КТБ изкриви пазара, добави той. По думите му 90% от депозитите в България са раздадени като кредити, но има една тънкост – депозитите са краткосрочни, а кредитите – дългосрочни. Точно това е ролята на банките – да балансират. Тенденцията обаче е лихвите на депозитите и на кредитите да падат – паневропейска тенденция е това, каза председателят на „Уникредит Булбанк”.

Ако питате мен, аферата КТБ стана, защото парите от „Южен поток” не дойдоха. Замисълът е бил голяма част от парите по проекта да мине през КТБ, за да се покрие дупката там. Е, не стана, коментира Хампарцумян. И поясни, че информацията му е на база дедукция – КТБ даваше невероятни заплати в ТВ7, изкривяваше медийния пазар, Цветан Василев и партия тръгна да прави „с един ваш колега” (бел. ред. – колега на водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова и Виктор Николаев), влияше на политическото пространство, обясни Хампарцумян.

Вие чувствате ли си виновен, ако вашата комшийка е развратница или съседът ви е алкохолик – съчувствате просто, обясни банкерът при въпрос дали банковата система трябва се срамува от КТБ.

Банка се убива с вестник, само ако е слаба. Ако е силна, не е изключено да купи вестника, иронизира Хампарцумян задочно. В началото на кризата с КТБ гуверньорът на БНБ Иван Искров каза, че най-лесно банка и муха се убива с вестник. Не може медиите да се поставят в ролята на финансов или какъвто и да е регулатор. Трябва отговорните институции – ДАНС-ове, КФН-та и т.н., да работят както трябва. Може на някой журналист да му се е сторило нещо, но задачата на професионалистите е да проверят. На институционално ниво на прокуратура, ДАНС, финансово разузнаване трябва да вярваме. На персонално явно не вярваме. Ако спрем да питаме, ще стане може би по-добре. Но въпросът е да се разбере как точно се стигна до ситуацията „КТБ”.

СГС отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Софийският градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Прокуратурата искаше отстраняването, защото според тях с...

Мисля, че непосредствена опасност за „втора КТБ” няма (бел. ред. - освен КТБ, под натиск беше и Първа инвестиционна банка, а в началото на седмицата "Биволъ" пусна статия за банката и сигнал до БНБ да направи проверка. БНБ съобщи, че няма данни за нередности в ПИБ). Трябва така да си наредим системите, че дори да тръгне нещо такова да става пак, да се хване рано, заяви Хампарцумян. Не мисля, че в случая с КТБ е имало конспиративни сили. Въпросът е, че има „групички по интереси”, които, „правейки си далаверки”, се получава ефект на натрупване и става като с домино, смята Хампарцумян. Той добави, че „не знае” кой е предложил да има банкова криза, но в крайна сметка това не е прието, а и такъв вариант винаги се обсъжда при такива ситуации. Банковата ваканция щеше да ни върне 10-15 години назад, категоричен е банкерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика