КЗК глоби с милиони Vivacom, телекомът ще обжалва

20140
КЗК глоби с милиони Vivacom, телекомът ще обжалва

Комисията за защита на конкуренцията налага санкция от 3,746 милиона лева на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

С решение е определена рекордно голямата имуществена санкция - 3 746 530 лв. - три милиона седемстотин четиридесет и шест хиляди петстотин и тридесет лева.

В решението на КЗК е записано, че производството е образувано на основание решение на Върховния административен съд, с което казусът е върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне в съответствие с дадените указания по тълкуването и прилагането на закона. Предмет на разследване е твърдяно от "Източна телекомуникационна компания" АД едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

Комисията установи, че БТК е извършила злоупотреба с господстващо положение, състояща се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните, което води до тяхното преустановяване и възпрепятства осъществяването на конкурентна стопанска дейност, и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти, с които се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите по смисъла на чл. 21, т. 1 и 3, ЗЗК.

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните.

КЗК установява, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на молителя да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му.

От VIVACOM съобщиха, че ще обжалват наложената от Комисията за защита на конкуренцията санкция.

След обявеното днес решение на КЗК да санкционира VIVACOM с 3 746 530 лева за нарушение на Закона за защита на конкуренцията по жалба на Източна телекомуникационна компания (ИТК), телекомът заявява несъгласието си с взетото решение и ще го обжалва.

От компанията заявяват, че решението на КЗК е правно необосновано и противоречи както на установените от самата КЗК факти, така и на предходното произнасяне на КЗК по случая през 2011 г. По делото безспорно е установено, че компанията, която е сезирала КЗК, е вкарвала в мрежата на БТК (терминирала) телефонни обаждания от чужбина. Те обаче, в нарушение на действащото законодателство, неправомерно са били представени като обаждания от България (национални) – това е установен факт, затова БТК след няколко изрични предупреждения прекратява фалшифицирания трафик. Договорът между страните позволява това. Фалшивото обявяване на трафика е нарушение на задължителното идентифициране на произхода на всяко обаждане. Това е в разрез както с договорните отношения между страните, тъй като цените за национални и международни обаждания са различни, така и с изискванията на националната сигурност. Всяко обаждане следва ясно да се идентифицира, а когато изкуствено му се "добави / прикачи" номер, това е заплаха за сигурността – както на мрежите, така и на националната сигурност, за която се грижат ДАНС и ДАТО.

В допълнение към тези данни, необяснимо остава и обстоятелството, че КЗК вече разгледа и се произнесе по този случай през 2011 г. Фактите бяха абсолютно същите, но тогава КЗК не откри нарушение. Сега обаче, въз основа на същите факти или по-вероятно без да ги зачита, КЗК "установи" най-тежкото възможно нарушение и налага най-тежката възможна санкция.

НАП блокира акциите на "Вива Телеком България" в БТК

След като през миналата седмица собственикът на компанията LIC33 Пиер Луврие обяви, че е придобил "Виваком", "Дунарит", "Авионамс", НУР...

Същевременно, договорните отношения между жалбоподателя ИТК и Виваком продължават успешно и до сега. На последното заседание в КЗК дори е била изразена готовност от страна на ИТК да се уредят всички отношения между страните и да бъде разширено сътрудничеството между БТК и ИТК. Този факт, обаче с лекота е отхвърлен от Комисията без да се даде възможност дори да се поясни как страните ще работят съвместно. От правна гледна точка това прави налагането на санкция много учудващо, тъй като е пряко признание за липса на каквото и да е увреждане на пазарните отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com