Лукарски: Кръговата икономика ще бъде един от приоритетите на българското председателство на ЕС

1703
Лукарски: Кръговата икономика ще бъде един от приоритетите на българското председателство на ЕС
Снимка: БГНЕС

"Кръговата икономика ще бъде един от основните приоритети на българското председателство на ЕС. Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с министъра на външната търговия и сътрудничеството на Кралство Нидерландия Лилиан Плумен в Хага, съобщиха от МИ.

"Постигането на устойчив икономически ръст изисква плавен преход към модела на кръгова икономика, а това означава промяна в начина на потребление и ориентиране към повторна употреба".

Лукарски призна, че българско оръжие отива в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак

Министърът на икономиката Божидар Лукарски призна попадането на българско оръжие в "недобросъвестни ръце" в Ирак и Сирия, но отрече Бъл...

Плумен подчерта, че темата за кръговата икономика е приоритетна за холандската страна и България може да разчита на тяхната подкрепа в тази насока. Конкретни сфери в областта на кръговата икономика, в които Холандия може да ни предостави експертна помощ по думите на холандския министър са управлението на отпадъци и превръщането им в енергия.

Според министър Лукарски преходът към кръгова икономика може да бъде иницииран от сектори, в които това е икономически целесъобразно, както и такива, в които са налични необходимите технологии. Цялостният подход на страната ни в разработването и прилагането на модела на кръгова икономика към българската среда изисква анализ на необходимите за осъществяването му инвестиции, както и осигуряването на широка обществена подкрепа, допълни икономическият министър. Той подчерта, че България трябва да се възползва оптимално от наличните инструменти за подкрепа, за да постигне по-ефективно използване на ресурсите и по-активно прилагане на научни изследвания и иновации с такава насоченост.

Такива са Европейският фонд за стратегически инвестиции и програма „Хоризонт 2020“ в областта на инициативата „Промишленост 2020 в кръговата икономика“, която възлиза на 650 млн. евро. В тази връзка министър Плумен заяви, че холандската страна обмисля мисия у нас през 2017 г. с цел проучване на пазара и възможностите за реализиране на инициативи в подкрепа на прехода към кръгова икономика по програма „Хоризонт 2020“.

По време на срещата двамата министри обсъдиха още потенциално сътрудничество в посока насърчаване на високотехнологичните сектори на българската икономика и привличане на повече инвестиции от холандски компании в тях. По думите на икономическия министър българската икономика е с недостиг на високотехнологични предприятия и интензивни на знание услуги, а увеличаването на делът им е един от приоритетите в провежданата от българското правителство политика.

1200 души са назначени във ВМЗ-Сопот, откакто Иван Гецов е начело на военния завод

От поемане на управлението от настоящия изпълнителен директор на военнопромишлената компания ВМЗ-Сопот инж. Иван Гецов и новия Съвет на...

"Активно развиващите се през годините търговско-икономически отношения между България и Холандия са сериозна база за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество и в областта на търговията“, заяви на срещата министър Лукарски. Конкретни области, в които има потенциал за успешни партньорства между български и холандски фирми са текстил и облекло, производството на мебели и дървопреработването, морската индустрия и корабостроенето, научната и развойна дейност, иновациите, управление на води и отпадъци, транспортна инфраструктура и др.

Министър Лукарски подчерта още, че за страната ни особено ценен би бил холандският опит в сферата на иновациите и научно-изследователската дейности и по-специално предоставянето на подкрепа за компании, разработващи иновативни проекти и привличането на инвеститори във високотехнологични производства чрез изграждането на технологични и индустриални паркове.

Двамата министри обсъдиха още темата за корпоративната социална отговорност (КСО), която е особено важна за холандския бизнес и общество. У нас този ангажимент на компаниите не е толкова силно застъпен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика