Между 30 000 и 50 000 е недостигът на IT-специалисти в България

1023
Между 30 000 и 50 000 е недостигът на IT-специалисти в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Между 30 000 и 50 000 е недостигът на IT-специалисти в България. Това каза Елена Маринова, президент на една от големите софтуерни компаниии в България по време на конференцията „Моята мечта за България 2“.

„Работещите в сектора в момента са 17 000. Заедно с правителството имаме две основни инициативи – стратегията за 30 000 нови IT-специалисти и сините карти, с които да привличаме такива специалисти от трети страни“, коментира тя.

БАИТ: IT образованието на децата не е добро

IT образованието на децата категорично не е добро и поражда риск да не можем да се развиваме качествено като държава, защото IT секторъ...

Софтуерната индурстрия прави около 2% от БВП на България, каза още Елена Маринова. Недостиг на кадри обаче има както в европейски, така и в световен мащаб, където тази цифра е съответно 4,5 млн. души и около милион за ЕС.

„Технологиите се променят буквално ежедневно и ако всико това ние, като потребители, усещаме динамично, то пазарът го усеща още по-динамично. Пазарът изисква нещата да се случват все по-бързо, за все по-малко пари и да се случват „за вчера“ и това е една динамика, която ще продължи", коментира Маринова като подчерта, че хората, които ще влизат в бранша, трябва да бъдат подготвени за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com